Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Θέμα δέσμευσης όλων των κομμάτων εγείρουν οι εταίροι

Τη συναίνεση και δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων, εν όψει εκλογών, ζήτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες για το νέο δάνειο του Μαρτίου και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις πολιτικές δηλώσεις δέσμευσης που έλαβαν από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

«Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων» υπογράμμισε ο κύριος Βενιζέλος, καθώς – όπως είπε – οι Ευρωπαίοι μας συγκρίνουν με το τι συνέβη πρόσφατα σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία.

 Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πως:

-         το κοινοβούλιο τάχθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων υπέρ του προγράμματος.

-         η Βουλή νομοθέτησε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας

-         επετεύχθη η κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το 2012

-        συμφωνήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι περικοπές των 325 εκατ. ευρώ

Ωστόσο στην τηλεδιάσκεψη κυριάρχησε «η πολιτική συζήτηση για το τι θέλει η ελληνική κοινωνία και τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση, αν μπορεί δηλαδή να συνεχίσει την εκτέλεση του προγράμματος».

«Εμείς θα κάνουμε τις επιλογές, αλλά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν μια χώρα αξιόπιστη, με συνέχεια και συνέπεια. Το εξηγήσαμε με μεγάλη σαφήνεια» ανέφερε, αλλά προφανώς εννοούσε μόνο τα δύο κυβερνητικά κόμματα αφού, όπως τόνισε, «στα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να βασιστεί η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση».

Για τα θέματα αυτά ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε εν συνεχεία τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Θέματα τεχνικά αλλά πολιτικά θα απασχολήσουν και στο Euro Working Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε να γίνει και η ανακοίνωση του PSI.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως απηύθυνε και έκκληση σε δραματικούς τόνους προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας: «απαιτείται ενότητα και ομαλότητα» τόνισε, «όσοι υποστηρίζουν αόριστα άλλη λύση, ή μια λύση επιστροφής στη δραχμή και εξόδου από τη ευρώ, δεν αντιλαμβάνονται ότι με τέτοια τυφλή και μυωπική αντίδραση, τα εισοδήματα θα καταρρεύσουν. Δεν εγγυάται κανείς την προοπτική και την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη» υπογράμμισε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ, σε γραπτή του ανακοίνωση, τόνισε πως έχει αδιαμφισβήτητα σημειωθεί πρόοδος στην όλη διαδικασία αντιμετώπισης του ελληνικού «προβλήματος» χρέους και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει την «απαραίτητη λύση».

«Λάβαμε ισχυρές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες» τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και τρόικα – η οποία ολοκλήρωσε και παρουσίασε στους υπουργούς την έκθεση για την ελληνική οικονομία – έχουν προσδιορίσει τα επιπρόσθετα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα βέβαια το κλίμα δεν ήταν τόσο θετικό κυρίως λόγω των δημοσιευμάτων διεθνών πρακτορείων περί προσπάθειας των εταίρων μας να … «απεμπλακούν» προς ώρας τουλάχιστον από το ελληνικό «πρόβλημα».

Συγκεκριμένα, πηγές της ΕΕ ήθελαν στελέχη της ευρωζώνης να εξετάζουν τρόπους προκειμένου να καθυστερήσει μέρος ή ακόμη και όλο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, κατορθώνοντας παρόλα αυτά να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου