Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Αποσυμφόρηση των εφοριών με στόχο την αύξηση εσόδων

ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο επέρχεται από την 1η Ιουνίου, αφού οι φόροι και άλλες οφειλές θα πληρώνονται υποχρεωτικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα παρέχεται δυνατότητα πληρωμών στα ταμεία των ΔΟΥ. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα «απελευθερώσει» τις εφορίες και θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση επιπλέον προσωπικού στη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων. 

Η πληρωμή των οφειλών θα γίνεται με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ) και Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) αντίστοιχα στα ΕΛΤΑ ή σε κάθε τράπεζα, χωρίς να είναι απαραίτητη η διατήρηση λογαριασμού καταθέσεων από την πλευρά του οφειλέτη. Με τους κωδικούς αυτούς ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλλει είτε το σύνολο είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τους κωδικούς μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), από το ειδοποιητήριο που θα λαμβάνουν από τη ΓΓΠΣ και από τις εφορίες. Για κάθε νέα οφειλή που βεβαιώνεται θα εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από τη ΔΟΥ ή τη ΓΓΠΣ, στην οποία θα αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής. Παράλληλα η ΓΓΠΣ θα ενεργοποιήσει σύντομα και νέες εφαρμογές  που θα επιτρέψουν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.


http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου