Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ενα από τα πιο αποτυχημένα προγράμματα στην ιστορία του ΔΝΤ το ελληνικό Μνημόνιο


52
















Του 
Μπάμπη Μιχάλη http://www.efsyn.gr/


Το Μνημόνιο της Ελλάδας ήταν ένα από τα πιο αποτυχημένα προγράμματα προσαρμογής που έχει εφαρμόσει ποτέ στον πλανήτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζει μελέτη του έγκυρου βελγικού think tank Bruegel.

Το Bruegel -που νωρίτερα είχε συνεργαστεί με το ΔΝΤ ύστερα από αίτημα του τελευταίου για αποτίμηση της παρουσίας του στην ευρωζώνη την περίοδο 2007 2009, έχει πρόεδρο στο διοικητικό συμβούλιο τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και οι αναλύσεις του επηρεάζουν τα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες- υπογραμμίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν όχι μόνο το λιγότερο επιτυχημένο από τα τρία που εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη -δηλαδή στη χώρα μας, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- αλλά και ένα από τα δέκα χειρότερα μεταξύ των 159 που το ΔΝΤ εφάρμοσε παγκοσμίως από το 1993 έως το 2011.

Σύμφωνα με τη μελέτη «EU-IMF assistance to euro area countries: an early assessment», που συνέταξαν οι οικονομολόγοι του Bruegel Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir και Guntram Wolff με στόχο την αποτίμηση των προγραμμάτων στις παραπάνω χώρες, από την αρχή -τον Μάιο του 2010- οι προβλέψεις της τρόικας για την ικανότητα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και του πολιτικού και διοικητικού συστήματος να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος αποδείχτηκαν μη ρεαλιστικές. Το ελληνικό πρόγραμμα υστέρησε σε οικονομικές επιδόσεις, ταλανίστηκε από στροφές 180 μοιρών και βυθίστηκε σε πολιτικές αναταραχές.

Η μελέτη επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα, προέβλεπε:

* Επιστροφή της ανάπτυξης το 2012.

* Κορύφωση της ανεργίας στο 14,8% το 2012.

* Οτι δεν θα χρειαζόταν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

* Οτι το χρέος θα έφτανε στο ανώτερό του επίπεδο το 2013, στο 149% του ΑΕΠ.

* Ανάκτηση της πλήρους πρόσβασης στις αγορές ομολόγων το 2013.

Τρία χρόνια μετά, καμία από αυτές τις προβλέψεις δεν επιβεβαιώνεται. Το ελληνικό Μνημόνιο έχει πέσει τόσο έξω στις προβλέψεις του ώστε να κατατάσσεται στο 1% των πιο αποτυχημένων προγραμμάτων από τα 159 που εφάρμοσε το ΔΝΤ τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον πλανήτη.

Το Bruegel σημειώνει ότι η αποτυχία του προγράμματος δεν ήταν εμφανής από την αρχή. Υπενθυμίζει ότι τα αποτελέσματα των πρώτων επιθεωρήσεων της τρόικας στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2010 ήταν θετικά. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει προς το χειρότερο από το 2011, όταν οι ανησυχίες στις αγορές εντάθηκαν, η εσωτερική ζήτηση και το ΑΕΠ άρχισαν να βυθίζονται, οι επενδύσεις να καταρρέουν και οι εξαγωγές να βαλτώνουν. Οι εξελίξεις αυτές αποδίδονται από το Bruegel στο δυσμενέστερο εξωτερικό περιβάλλον, τις ασυνεπείς πολιτικές της ευρωζώνης, την ανεπαρκή και αναποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική πλευρά, την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους, την υπερβολική λιτότητα και το χαμηλό βάρος που δόθηκε στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Πάντως το think tank υπογραμμίζει ότι, παρά τις παραπάνω αποκλίσεις, το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί ακόμα να επιτύχει τον τελικό του στόχο. Δηλαδή να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, κάτι που θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί και να ανακάμψει. Για να γίνει αυτό όμως, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέσουν πολύ περισσότερους πόρους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ το τελικό αποτέλεσμα -όπως σημειώνει- θα είναι αβέβαιο.


…………………………………………………………………..

52B


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Απρίλιο σημειώνοντας πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat o ετήσιος πληθωρισμός των 17 χωρών του ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 1,7% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποχώρησε στο 1,4% από 1,9%. Στην Ελλάδα σημειώθηκε αποπληθωρισμός για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο -0,6% έναντι -0,2% τον Μάρτιο και 0,1% τον Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο του 2012 στην Ελλάδα ήταν 1,5%, στην ευρωζώνη 2,6% και στην Ε.Ε. 2,7%.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν εκτός από την Ελλάδα, η Λετονία (0,4%) και η Σουηδία (0,0%), ενώ τα υψηλότερα η Ρουμανία (4,4%), η Εσθονία (3,4%) και η Ολλανδία (2,8%).

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2013 ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 24 χώρες-μέλη της Ε.Ε., παρέμεινε σταθερός σε μία, ενώ αυξήθηκε μόνο σε μία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου