Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΟΟΣΑ: συρρίκνωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας

Ύφεση 1,2% προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα το 2014, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί για 7ο συνεχή χρόνο.
Του Σωτήρη Νίκα http://www.kathimerini.gr

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 27,8% φέτος και στο 28,4% το 2014.
Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις ελληνικές εκτιμήσεις αλλά και με εκείνες της τρόικας, αν και για το 2013 η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι πιο κοντά με τους υπόλοιπους. Εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 4,8%. Σε ότι αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι φέτος θα υποχωρήσει στο -1,1% του ΑΕΠ, ενώ του χρόνου θα περάσει σε θετικό έδαφος με 0,9% του ΑΕΠ. Για τον πληθωρισμό θεωρεί πως φέτος θα είναι στο -0,7% και το 2014 θα μειωθεί περαιτέρω στο -1,7%
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεσή του για την παγκόσμια ανάπτυξη ο Οργανισμός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη και για νέο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε περίπτωση που η ανάκαμψη αποδειχτεί ασθενέστερη των προβλεπόμενων. Θεωρεί, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των πραγματικών αποδοχών και η «αδύναμες» εξαγωγές είναι οι κυριότεροι λόγοι για την διατήρηση της ύφεσης.
Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου