Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Θετική, αλλά με «αστερίσκους» η έκθεση της Κομισιόν



Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο στο διάστημα 2011-2016 θα φθάσουν στους 183.381 υπαλλήλους. Εντός στόχων η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ωστόσο αναλαμβάνεται για ακόμα μία φορά η δέσμευση ότι εάν κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου διαπιστωθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, τότε θα ληφθούν νέα μέτρα. Δείτε το πλήρες κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Του Σωτήρη Νίκα www.kathimerini.gr

Τη θέσπιση ετήσιου ανώτερου ορίου απασχολούμενων στο Δημόσιο περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και βάσει των οποίων οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο στο διάστημα 2011-2016 θα φθάσουν στους 183.381 υπαλλήλους. Από αυτούς, οι 79.923 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.

Δείτε το πλήρες κείμενο του Μνημονίου

Πάντως, η έκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο είναι ίσως η πιο «καλή» έκθεση από την αρχή του Μνημονίου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η τρόικα θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων. Ωστόσο, η Ελλάδα αναλαμβάνει για ακόμα μία φορά δέσμευση ότι εάν κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου διαπιστωθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, τότε θα λάβει νέα μέτρα για να το καλύψει.
Για την περίοδο 2015-2016, η Κομισιόν εκτιμά τελικά ότι το δημοσιονομικό κενό θα ανέλθει στο 1,7% του ΑΕΠ και 2,1% του ΑΕΠ «αντίστοιχα» και τα μέτρα θα συζητηθούν το φθινόπωρο ταυτόχρονα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014. Επίσης, η Κομισιόν επισημαίνει ότι το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο, ενώ παραδέχεται ότι οι έμμεσοι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Παράλληλα, ασκεί κριτική για το ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Κριτική ασκεί και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θεωρεί ότι δεν εκτελείται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά η τρόικα δεν αλλάζει το στόχο για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του 2013. Δηλαδή, παραμένει στα 2,6 δισ ευρώ και δεν αναθεωρείται στα 2 δισ ευρώ, όπως προηγουμένως είχε διαρρεύσει.
Επίσης, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2013 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ακίνητα του Δημοσίου - τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – που θα πωληθούν απευθείας ή θα τιτλοποιηθεί η αξία τους και θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους. Πρόκειται για το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, για την μείωση του ελληνικού χρέους, αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία του κράτους.
Στο μέτωπο της φορολογικής διοίκησης, η Κομισιόν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα στο προσεχές διάστημα για να αρχίσει να αποδίδει ο μηχανισμός τα προβλεπόμενα. Πάντως, το Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη 2,7 δισ ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014, ενώ με τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στη φορολογία εισοδήματος θα εισπραχθούν το 2014 άλλα 2 δισ ευρώ.
Σε γενικές γραμμές, η τρόικα δεν έχει αλλάξει τους στόχους για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Η ύφεση φέτος προβλέπεται στο 4,2% και για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,6%. Η ανεργία θα φθάσει στο 27% το 2013 για να υποχωρήσει στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015 και στο 21% το 2016.
Ταυτόχρονα, θα σημειωθεί αρνητικός πληθωρισμός για το 2013 και το 2014 ύψους 0,8% και 0,4% αντίστοιχα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρει ότι από τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, οι μισθοί το 2014 θα είναι κατά 17,4% μειωμένοι σε σχέση με το 2009.
Πάντως, η Κομισιόν αναφέρεται και στα ρίσκα εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος από εδώ και πέρα. Αυτά αφορούν:
1. Κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κεκτημένα συμφέροντα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τρία κόμματα και μικρή πλειοψηφία.
2. Η προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ύφεσης στην Ευρωζώνη που εμποδίζει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.
3. Στην ενδεχόμενη αντίσταση που θα υπάρξει στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης και της δημόσιας διοίκησης εν γένει.
4. Η μη έγκαιρη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην μη επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη που έχουν τεθεί για το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου