Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Ποιοι καταθέτες καλούνται για έλεγχο από την Εφορία


Ποιοι καταθέτες καλούνται για έλεγχο από την Εφορία
Από εξονυχιστικό έλεγχο ως ύποπτοι φοροδιαφυγής θα περνούν πλέον αυτομάτως όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους κατά το προηγούμενο έτος. Το ίδιο ισχύει και για όσες επιχειρήσεις έχουν στους λογαριασμούς τους συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών που ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος.
Χθες εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με αυτή οι τράπεζες καλούνται να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναλυτικά στοιχεία για τους πελάτες τους που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά και τους συνδικαιούχους των λογαριασμών.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία που αφορούν στο έτος 2011 θα πρέπει να αποσταλούν στη ΓΓΠΣ από τις τράπεζες μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013, ενώ εκείνα που αφορούν στο 2012 θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Στη συνέχεια, για τα επόμενα έτη, η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται μέχρι τις 30 Απριλίου.
Οι τράπεζες θα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διαβίβασή τους και η Γενική Γραμματεία για έξι χρόνια από την παραλαβή τους.
Η ΓΓΠΣ θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις μόλις παραλάβει τα στοιχεία και θα ελέγξει τις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών, ώστε να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου