Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ουρές και απίστευτη ταλαιπωρία φορολογουμένων στις εφορίες


Οι ώρες που απαιτούνται είναι ατελείωτες και όσοι μπουν σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο θα πρέπει να βρίσκονται στις εφορίες από τα ξημερώματα, αλλά θα πρέπει, στην καλύτερη περίπτωση, να περιμένουν όλ
Οι ώρες που απαιτούνται είναι ατελείωτες και όσοι μπουν σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο θα πρέπει να βρίσκονται στις εφορίες από τα ξημερώματα, αλλά θα πρέπει, στην καλύτερη περίπτωση, να περιμένουν όλη την ημέρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν
Του Θανάση Παπαδή  http://www.imerisia.gr/
Στις εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει αυτή την περίοδο. Μετά τις παλινωδίες με τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής, ήρθε η ώρα μεγάλος αριθμός φορολογουμένων να οδηγηθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλει τα δικαιολογητικά, έτσι ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.
Οι ώρες που απαιτούνται είναι ατελείωτες και όσοι μπουν σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο θα πρέπει να βρίσκονται στις εφορίες από τα ξημερώματα, αλλά θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να περιμένουν όλη την ημέρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Είναι χαρακτηριστικό το συμβάν από μεγάλη εφορία της Αττικής, που μας την μετέφερε αναγνώστης της «Η». Πήγε στην εφορία στις 5 και 30 το πρωί και πήρε τον αριθμό 65 και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η χορήγηση αριθμών προτεραιότητας. Ο εν λόγω φορολογούμενος εξυπηρετήθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί το ωράριο των εργαζομένων. Όπως σημειώνεται η κατάσταση χειροτερεύει και από το γεγονός ότι ένας αριθμός υπαλλήλων των εφοριών λείπουν για την καλοκαιρινή τους άδεια.
Η κατάσταση αυτή δείχνει να προβληματίζει έντονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού διαπιστώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων τείνει να γίνει αναποτελεσματικός, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να διασταυρωθούν τόσα πολλά στοιχεία, τόσο πολλών φορολογουμένων και μάλιστα όχι ηλεκτρονικά αλλά χειρωνακτικά. Όπως ανέφερε εφοριακός στην «Η» δεν μπορεί να γίνει έλεγχος για τόσους χιλιάδες φορολογουμένους και το μόνο που θα συμβεί είναι να γεμίσουν οι ΔΟΥ με τεράστια πακέτα δικαιολογητικών, τα οποία, και χώρο πιάνουν και παράλληλα εγκλωβίζεται πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό σε μία ευαίσθητη περίοδο, όπου κορυφώνεται η «μάχη» του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αλλη εξέλιξη Η διαδικασία που ακολουθείται είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό από το υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Γραμματεία Εσόδων. Ο έλεγχος γίνεται προκειμένου να αποκαλυφθούν αυτοί που εκμεταλλευόμενοι την ηλεκτρονική δήλωση απέκρυπταν είτε εισοδήματα είτε έδιναν αναληθή στοιχεία, τέτοια που θα τους μείωνε ή θα του εκμηδένιζε τον φόρο. Ωστόσο κάποιοι, με την εξέλιξη που υπάρχει λένε ότι ίσως να ήταν καλύτερα, οι φορολογούμενοι να γνώριζαν εκ των προτέρων τι τους περιμένει, έτσι ώστε να ήταν περισσότερο προσεκτικοί αλλά και συνεπείς και έτσι ο έλεγχος να ήταν δειγματοληπτικός όπως και πέρυσι.
Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία έχουν υποβληθεί 4,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, από τις 5,6 εκατ. που θα πρέπει να υποβληθούν συνολικά μέχρι τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να περάσουν «δια υπόθεσή τους» από την εφορία.
Άλλες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν τον προβληματισμό ότι εφόσον αυτό το χάος των τελευταίων ημερών συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, τότε θα πάει ακόμη πιο πίσω η πληρωμή φόρων, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει και τα φορολογικά έσοδα, την στιγμή μάλιστα που στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πήραν βαθιά ανάσα από τα έσοδα του Ιουλίου. Για έλεγχο καλούνται:
Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Τις πρώτες ημέρες υποβολής των δηλώσεων σχεδόν σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπήρχε πρόβλημα στην έκδοση του εκκαθαριστικού και πολλοί από αυτούς ειδοποιούνταν εντός 15 ημερών ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να τα πάνε οι ίδιοι στην εφορία.
Όσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.
Όσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.
Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
Επισημαίνεται ότι «παραδοσιακά» στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που εμφανίζουν δυσανάλογα για το είδος και την έδρα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας έσοδα, όσους δηλώνουν εκπιπτόμενες δαπάνες πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των μεικτών εσόδων τους καθώς και όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους που παρουσιάζουν απότομες μεταβολές εισοδημάτων, περιουσιακής κατάστασης και τεκμηρίων διαβίωσης.
Πρακτικά αδύνατο
Η κατάσταση δείχνει να προβληματίζει έντονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού διαπιστώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων τείνει να γίνει αναποτελεσματικός, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να διασταυρωθούν τόσα πολλά στοιχεία, τόσο πολλών φορολογουμένων και μάλιστα όχι ηλεκτρονικά αλλά χειρωνακτικά.
Εσοδα
Άλλες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν τον προβληματισμό ότι εφόσον αυτό το χάος των τελευταίων ημερών συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, τότε θα πάει ακόμη πιο πίσω η πληρωμή φόρων, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει και τα φορολογικά έσοδα, τη στιγμή μάλιστα που στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πήραν βαθιά ανάσα από τα έσοδα του Ιουλίου.
Υποπτοι
Επισημαίνεται ότι «παραδοσιακά» στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που εμφανίζουν δυσανάλογα για το είδος και την έδρα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου