Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Με λάθη τα ειδοποιητήρια τέλους επιτηδεύματος νομικών προσώπων

Με λάθη τα ειδοποιητήρια τέλους επιτηδεύματος νομικών προσώπων

Ειδοποιητήρια για το τέλος επιτηδεύματος νομικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 (χρήση 2011) λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις που είτε έχουν κάνει διακοπή εργασιών, αλλά δεν έχει ενημερωθεί το μητρώο της ΔΟΥ, είτε έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν κάνει με ορθό τρόπο τη διακοπή.
 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος το τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) επιβλήθηκε σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2011 και η ΓΓΠΣ βεβαίωσε τα ποσά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο. Συνεπώς, η μη άσκηση δραστηριότητας αναγνωρίζεται μόνο με υποβληθείσα δήλωση διακοπής στην ΔΟΥ.
Βάσει των ίδιων διατάξεων, στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση και η ΔΟΥ θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση.
Επομένως, όσοι επιτηδευματίες δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ, ή τα στοιχεία τους που τηρούνται στο Μητρώο δεν είναι ορθά (έχει υποβληθεί δήλωση διακοπής στη ΔΟΥ και δεν έχει ενημερωθεί η εικόνα τους στο Μητρώο του TAXIS) ενώ δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητά τους (ελευθέριου επαγγέλματος ή εμπορικής επιχείρησης), δύνανται να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή, ώστε από την ημερομηνία διακοπής και εντεύθεν να μην οφείλεται τέλος επιτηδεύματος.
Στις περιπτώσεις που έχει ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθεί φορολογική δήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας και κατ' επέκταση έχει ήδη επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι μπορούν, εφόσον πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητάς τους, να υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση διαγραφής του βεβαιωθέντος ποσού.
Για τις διαδικασίες για την εκπρόθεσμη διακοπή, αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος στο εκκαθαριστικό του τέλους επιτηδεύματος, σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου