Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Taxisnet: Βάζει πρόστιμα σε όσους πλήρωσαν, δεν βγάζει εκκαθαριστικό σε όσους θέλουν να πληρώσουν

Του Κωστή Πλάντζου http://www.newmoney.gr
 
Σε κατάσταση παραφροσύνης οδηγεί το νέο Taxisnet όσους προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.
 
1.      Ακόμα και σήμερα, 12 ή και παραπάνω μέρες αφότου πλήρωσαν στην τράπεζα για τον ΦΑΠ του 2011 και 2012, αλλά ακόμα και για ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος, το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου δείχνει χιλιάδες φορολογούμενους ότι χρωστούν τα λεφτά αυτά και… υπολογίζει και πρόστιμα! Το πρόβλημα ανέδειξε από την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr αλλά δεν έχει επιλυθεί πλήρως, με αποτέλεσμα ακόμα και χθες πολλοί που χρειάζονταν φορολογική ενημερότητα (πχ για μεταβίβαση ακινήτου ή ρύθμιση στον ΟΑΕΕ κλπ) να μην μπορούν να την πάρουν, αν δεν προσκομίσουν στην ΔΟΥ αυτοπροσώπως τα διπλότυπα πληρωμής στην τράπεζα. To πρόβλημα προκλήθηκε από λάθη στα αρχεία των τραπεζών λόγω των πολλών διαφορετικών πληρωμών φόρων που διενεργήθηκαν έως τις 30 Αυγούστου και θα πρέπει να επιλυθεί εντός της εβδομάδος, όπως ευελπιστούν στο υπουργείο Οικονομικών.
2.      Φορολογούμενοι που περίμεναν επί ένα και πλέον μήνα να δουν το εκκαθαριστικό τους για να ξέρουν τι θα πληρώσουν, βλέπουν στο taxisnet.gr ότι η δήλωσή τους εκκαθαρίστηκε αλλά όταν πατήσουν «κλικ» για να εμφανιστεί σε ξεχωριστό «παράθυρο», βλέπουν μόνο μια λευκή σελίδα και έναν αριθμό με 25-30 ψηφία στην οθόνη τους. Ουσιαστικά το εκκαθαριστικό παραμένει «κλειδωμένο» από την ΓΓΠΣ επειδή θεωρείται πως μπορεί να περιέχει λάθη, αν και έχει ήδη … εκκαθαριστεί! Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το εκκαθαριστικό θα «ξεκλειδώσει» σε δυο-τρεις μέρες.  Αλλιώς ίσως απαιτηθεί να δοθούν ειδικές οδηγίες στους φορολογούμενους.
3.      Φορολογούμενοι που βλέπουν το εκκαθαριστικό τους στην οθόνη του υπολογιστή τους, δεν μπορούν να βρουν την ταυτότητα πληρωμής για να το πληρώσουν μέχρι τραπέζης. Μέχρι πέρυσι το εκκαθαριστικό ανέγραφε και τους κωδικούς πληρωμής. Φέτος αυτό άλλαξε και αφού δει κάποιος το εκκαθαριστικό του, πρέπει να πατήσει και άλλα «κλικ» για να βρει την εντολή πληρωμής. Θα αναζητήσει τον ειδικό αριθμό που ζητά η Τράπεζα στο λινκ «προσωποποιημένη πληροφόρηση» για να βρει την ενημέρωση οφειλών εκτός ρύθμισης, όπου θα επιλέξει και την έκδοση ταυτότητος πληρωμής για να μπορέσει να προχωρήσει στην εξόφληση.
4.      Εκτός από τα προβλήματα σύνδεσης στην εφαρμογή της δήλωσης Ε9 για τα ακίνητα,  διαπιστώνεται μεγάλο μπέρδεμα για το πώς δηλώνονται στους Πίνακε 1 και 2 τα αυθαίρετα κτίσματα. Ουσιαστικά κάθε νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων συνεπάγεται και διαφορετικό χειρισμό στη συμπλήρωση της δήλωσης. Έτσι ένας φορολογούμενος μπορεί να πρέπει να δηλώσει με άλλο τρόπο ένα ακίνητο που «τακτοποίησε» με το νόμο Μπιρμπίλη και με άλλο για τον νόμο Παπακωνσταντίνου.  Το πρόβλημα προφανώς έγκειται  στο ότι κανείς υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν ρώτησε την ΓΓΠΣ πώς θα πρέπει να δηλωθούν τα αυθαίρετα κτίσματα, ώστε να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα κατά τη δήλωση. Παρόλα αυτά θα φορολογηθούν όπως τα δηλώσουν, αν και θεωρούνται «νόμιμα» περιουσιακά στοιχεία (εξαιρούνται της κατεδάφισης) ενώ στα «τρέχει» ήδη και νέος νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων που ίσως μεταβάλει ξανά την εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων το 2014!
5.      Σύζυγοι που εκ παραδρομής ζήτησαν και έλαβαν δικό τους κλειδάριθμο του προηγούμενους μήνες, αναγκάζονται να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις και όχι κοινές με το σύζυγό τους.
6.      Δηλώσεις εισοδήματος που κατατέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες, οι οποίες έγιναν δεκτές από το Taxisnet χωρίς ένδειξη ότι πρέπει να περάσουν και από τις ΔΟΥ για να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία (πχ αποδείξεις, εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, συμβόλαια ενοικίων κλπ), μετά από λίγες ημέρες «μαγικά» άλλαξαν μορφή και πλέον αναγράφεται σε αυτές ότι ο φορολογούμενος καλείται για επανέλεγχο.  Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε καν ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με αποτέλεσμα φορολογούμενοι και λογιστές να βρίσκονται ξαφνικά προ απροόπτου.


Πηγή: Taxisnet: Βάζει πρόστιμα σε όσους πλήρωσαν, δεν βγάζει εκκαθαριστικό σε όσους θέλουν να πληρώσουν | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22613/taxisnet-vazei-prostima-se-osoys-plirosan-den-vgazei-ekkatharistiko-se-osoys-theloyn#ixzz2edwF4tfc



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου