Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Πρόπλασμα» για φόρους 44 δισ. το 2014

«Πρόπλασμα» για φόρους 44 δισ. το 2014


Σε ανοιχτή γραμμή με την Τρόικα μέσω email - Την άλλη Δευτέρα κατατίθεται το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού


Του Κωστή Πλάντζου http://www.newmoney.gr/
Στην Αθήνα παραμένουν τεχνικά κλιμάκια και πολλοί «υπαρχηγοί» της Τρόικα, για να εποπτεύσουν την σύνταξη του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού για το 2014, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.
Αφού «ψαλίδισαν» τις εκτιμήσεις τα βασικά μεγέθη για την ύφεση (στο 4% αντί 3,8% που εκτιμά η κυβέρνηση) και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (δεν θα ξεπερνά τα 80-100 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς), οι επικεφαλής της Τρόικα θα επιστρέψουν σε δύ εβδομάδες περίπου στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την … «σημαντική πρόοδο» -όπως τόνισαν στην κοινή ανακοίνωσή τους χθες οι κ. Τόμσεν Μαζούν και Μορς- που είχε η πρώτη φάση του ελέγχου που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.
Αν και έφυγαν έχοντας αφήσει όλα τα μέτωπα ανοιχτά για το 2014, θα επιστρέψουν και θα παραμείνουν –σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι και τα τέλη Νοέμβρη, εποπτεύντας «κωδικό προς κωδικό» τον τελικό «λογαριασμό» με όλα τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.
Αν και τα «αποκαλυπτήρια», αφού στο προσχέδιο θα φανούν μόνο οι οικονομικοί στόχοι  και όχι αναλυτικά τα μέσα επίτευξής τους, οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για φορολογικά βάρη 44 δισ. ευρώ, με στόχο οριακό μόλις πλεόνασμα το 2014 -έως 1% του ΑΕΠ.
Από τις επαφές που προηγήθηκαν με τους δανειστές προκύπτει το 2014 επιδιώκεται να εισπραχθούν ίδια ή και περισσότερα έσοδα με του 2013, παρά την συνεχιζόμενη ύφεση στην Οικονομία. Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 0,5-2 δισ. περισσότερα έσοδα από όσα αναμένονται φέτος,  με βάση και την υστέρηση που έχει υπάρξει στην είσπραξη των φόρων.
Οι φόροι αυτοί θα πρέπει να προέλθουν από το νέο φόρο ακινήτων, από την νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ρυθμίσεις ή τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο δημόσιο.
Το θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα παραμένει στον αέρα αφού η Τρόικα βάζει πάλι «αστερίσκους» για την εισπραξιμότητα του φόρου.
«Δια αλληλογραφίας» με την Τρόικα θα πρέπει να βρεθούν επίσης λύσεις, που θα αποτυπωθούν  στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, για τα ανοικτά  «μέτωπα πολλών δισ. ευρώ» (όπως προϊδέαζε και ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης).
- η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων φέρνει κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών. Αν δεν αποδώσουν όμως, τότε κινδυνεύουν ευθέως και οι συντάξεις αφού δεν θα μπορεί να τις διασώσει πια ο κρατικός προϋπολογισμός που, πάση θυσία, πρέπει να βγει πλεονασματικός.
- μηδενικό έλλειμμα πρέπει να έχουν και τα επικουρικά Ταμεία, με συνέπεια να πρέπει οι συντάξεις τους να περικοπούν στο ύψος των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
Για τις αμυντικές βιομηχανίες δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος ενός «ξαφνικού θανάτου», παρά το σχέδο διάσωσης του στρατιωτικού σκέλους (προσωπικού και εργοστασίου) των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Παράταση ζωής για έως 1 χρόνο ίσως πάρει τελικά η ΛΑΡΚΟ, εφόσον παραμείνει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών για την απόκτησή της.
Πολλά θα κρίνει όμως  η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και του ελέγχου της Blackrock στις υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες, αφού τυχόν αστοχία μπορεί να σημάνει, ανά πάσα στιγμή, νέα επιβάρυνση των φορολογουμένων ή άμεση περικοπή μισθών και συντάξεων.


Πηγή: «Πρόπλασμα» για φόρους 44 δισ. το 2014 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/24472/proplasma-gia-foroys-44-dis-2014#ixzz2gRL3Fzwv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου