Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Γνώμη: Διαγνώσεις χωρίς λύσεις

Οσο κι αν ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, το κλίμα των επενδύσεων θα παραμείνει γκρίζο, συννεφιασμένο ή, τέλος πάντων, σε πολύ χαμηλό βαρομετρικό. Δεν πρόκειται για κάποια αυθαίρετη εκτίμηση που αγνοεί τα δεδομένα της πραγματικότητας ή προσπαθεί να τη διαστρεβλώσει, αλλά για το συνδυασμό των στοιχείων της επικαιρότητας που οι ίδιοι οι πλέον αρμόδιοι παρέχουν.
Απαντώντας, χθες, στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «κάτι έχει αρχίσει να κινείται μεταξύ άλλων». Ωστόσο, σε κάποιο σημείο της απάντησής του ανέφερε πολύ συγκεκριμένα: «Η καθυστέρηση δεν σχετίζεται με τα υπουργεία, αλλά με την αγορά, με τους ίδιους τους επενδυτές και με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία».
Η διάγνωση, λοιπόν, κατά τον υπουργό, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Μένουμε σ’ αυτήν -χωρίς αμφισβήτηση- και προσπαθούμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στο πεδίο της ρευστότητας, ανατρέχοντας σε όσα επισημάνθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα στη χθεσινή κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Τόσο ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης όσο και ο γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος κατέστησαν, χθες, σαφές προς τα μέλη της επιτροπής ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν συνεπάγεται ενίσχυση της παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.
«Τα κεφάλαια που παίρνει ο τραπεζικός τομέας είναι για να στηριχθεί και να έχει επάρκεια κεφαλαίων. Αυτά του επιτρέπουν να έχει την εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών», σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, ενώ ο κ. Γκόρτσος κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα της ρευστότητας της οικονομίας θα επιλυθεί «όταν θα επιστρέψουν περισσότερες καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και όταν οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά και τις αγορές χρήματος κεφαλαίου».
Εν ολίγοις, αναζητώντας εξήγηση για την επενδυτική άπνοια, η κυβέρνηση επικαλείται τη ρευστότητα δείχνοντας προς την πλευρά των τραπεζών. Οι οποίες, με τη σειρά τους, για το ίδιο θέμα επικαλούνται χαμηλή εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία δείχνοντας προς την πλευρά της κυβέρνησης.
Το συμπέρασμα είναι προφανές: Ο φαύλος κύκλος της επενδυτικής ολιγωρίας που διατηρεί την ανεργία σε αυξητική τάση δεν θα σπάσει εύκολα. Δεν αρκεί να διατυπώνονται απλώς διαγνώσεις -από κάθε πλευρά- στις οποίες να παραμένουμε χωρίς να πραγματοποιούμε κινήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ nfran@naftemporiki.gr
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013    http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου