Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Έλεγχοι της εφορίας στο κτηματολόγιο, για κατασχέσεις ακινήτων και εντοπισμό φοροδιαφυγής

Έλεγχοι της εφορίας στο κτηματολόγιο, για κατασχέσεις ακινήτων και εντοπισμό φοροδιαφυγής


Διασταυρώσεις των στοιχείων που δηλώθηκαν με το Ε9 και εκείνων που υπάρχουν στο κτηματολόγιο για 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων


Του Κωστή Πλάντζου  http://www.newmoney.gr/
Στα απόρρητα προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία δήλωσαν στο Κτηματολόγιο περί τα 5,5 εκατομμύρια πολίτες ως τώρα, με την επιφύλαξη ότι αυτά θα διαφυλαχθούν από τρίτους, θέλει να βάλει «στο χέρι» το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μαζικές διασταυρώσεις των στοιχείων για περίπου 9 εκατομμύρια ιδιοκτησίες που κατεγράφησαν στην Εθνικό Κτηματολόγιο, με εκείνα που δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στο έντυπο Ε9. Οι μαζικές διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν σε 1-2 μήνες και αρχικά θα αφορούν στα ακίνητα για τα οποία εκδίδεται τις ημέρες αυτές το εκκαθαριστικό ΦΑΠ του 2013, το οποίο παρουσιάζει το newmoney.gr.
Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργού Οικονομικών κ.Στουρνάρας και Περιβάλλοντος κ.Μανιάτης ορίζεται ότι θα γίνεται διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, αλλά και ανταλλαγή δεδομένων στοιχείων ακινήτων, μεταξύ της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» ( «ΕΚΧΑ Α.Ε.») και του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
"Σπάει" το απόρρητο
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποβολή δηλώσεων Κτηματολογίου δεν επιτρέπει την διάθεση και επεξεργασία των στοιχείων για άλλους σκοπούς, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών συγκαταλέγονται δύο δράσεις, που στηρίζονται στην άντληση και διασταύρωση στοιχείων των φορολογουμένων από το Κτηματολόγιο:
-         Διασταύρωση δεδομένων του Κτηματολογίου με οφειλέτες. Η διασταύρωση θα αξιοποιείται από τους υπαλλήλους του τμήματος εσόδων των Δ.Ο.Υ και αργότερα από τους ελεγκτές αναγκαστικής είσπραξης, ώστε να προχωρά άμεσα η διαδικασία κατασχέσεως. Έτσι δηλαδή η εφορία θα βρίσκει ποιοι έχουν ακίνητη περιουσία, η οποία και θα κατάσχεται άμεσα για χρέη προς το Δημόσιο. Επιδιώκεται μάλιστα σε ένα χρόνο να ελεγχθούν με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον ένας στους πέντε οφειλέτες.
-         Έρευνα για όσους δεν δήλωσαν πισίνες, για να αποφύγουν να πληρώσουν για τεκμήρια και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, διενεργείται έλεγχος προκειμένου να εντοπισθούν οι μη δηλωθείσες "δεξαμενές κολύμβησης" (sic) σε συνεργασία με τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και την υπηρεσία του Κτηματολογίου.
Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν, μελλοντικά, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να εντοπίζουν, να συσχετίζουν και να ελέγχουν, για παράδειγμα, το ακριβές γεωγραφικό σημείο ή την επιφάνεια των κτιρίων,  τα υπόγεια, τις σοφίτες, τις θέσεις στάθμευσης κλπ.
Ωστόσο εκατομμύρια πολίτες κατέθεσαν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, με τον όρο ότι «σύμφωνα με το Ν. 2472/97 συγκατατίθενται στη συλλογή, τήρηση και επεξεργασία από την αρμόδια υπηρεσία, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που δηλώνει... για τις ανάγκες της δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, στο πλαίσιο των νομίμων αρμοδιοτήτων της και για την εξυπηρέτηση των σκοπών της. Τα προσωπικά δεδομένα δεν θα τύχουν άλλης επεξεργασίας, πέραν της ως άνω περιγραφείσας και για τις ως άνω ανάγκες».
Επιπλέον, ενημερώνονταν και γνώριζαν πως «τα εισαγόμενα από το χρήστη στοιχεία δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα ούτε αποτελούν τεκμήριο περί της ορθότητάς τους, καθώς πρόκειται να τύχουν επεξεργασίας από την αρμόδια υπηρεσία»...
Με άλλα λόγια, αμφισβητείται εκ προοιμίου η δυνατότητα της εφορίας να εντοπίσει παραβάσεις, καθώς η δήλωση στο Κτηματολόγιο δεν αποτελεί τεκμήριο, ούτε παράγουν κανέναν έννομο αποτέλεσμα, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από την  υπηρεσία κτηματογράφησης.
Η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ του Κτηματολογίου και του υπουργείου Οικονομικών θα γίνεται με δύο εναλλακτικούς τρόπους:
α) Με τη μαζική αποθήκευση και διακίνηση τους με ψηφιακά μέσα μεταφοράς.
β) Με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.
Εκεί ορίζεται ότι τα δεδομένα που ανταλλάσσουν οι δύο φορείς δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και απαγορεύεται κάθε περαιτέρω χρήση τους που είναι αντίθετη προς τους σκοπούς των φορέων, ως ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία.
H διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων θα διέπεται από την αρχή της ασφάλειας των πληροφοριών δηλαδή με διαφύλαξη α) της εμπιστευτικότητας, β) της ακεραιότητας γ) της ελεγ¬χόμενης και προσωποποιημένης προσβασιμότητας και δ) της διαθεσιμότητας της πληροφορίας.
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα γίνεται ευρεία χρήση των στοιχείων του Κτηματολογίου. Το εγχείρημα αυτό όμως απειλεί να παγιδεύσει και όσους εμπιστεύτηκαν τα στοιχεία στην Κτηματολόγιο ΑΕ, αποδεχόμενοι την δήλωση της εταιρίας για προστασία των προσωπικών τους δεδομένων από τρίτους (εν προκειμένω από την εφορία). Τίθεται κατά συνέπεια ζήτημα για το ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει τόσο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος που επιβλέπει την Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.


Πηγή: Έλεγχοι της εφορίας στο κτηματολόγιο, για κατασχέσεις ακινήτων και εντοπισμό φοροδιαφυγής | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/26973/eleghoi-tis-eforias-sto-ktimatologio-gia-katasheseis-akiniton-kai-entopismo#ixzz2ibqlLedz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου