Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Στις ΔΟΥ πέρασαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αλλά θα σταματούν στις 10 το βράδυ!

Στους δρόμους για ελέγχους σε καταστήματα, εστιατόρια, συνεργεία  150 εφοριακοί


Στους δρόμους για ελέγχους σε καταστήματα, εστιατόρια, συνεργεία 150 εφοριακοί


Του Κωστή Πλάντζου http://www.newmoney.gr/
 
«Ρεβεγιόν» χωρίς το ΣΔΟΕ θα κάνουν για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια τα κέντρα διασκέδασης και η αγορά. Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη οι έλεγχοι  στην αγορά που είχαν σταματήσει εδώ και ένα μήνα, αρχίζουν άμεσα από την 1η Δεκεμβρίου,  όχι όμως από την νέα Υπηρεσία Προληπτικού Ελέγχου που θα υποκαταστήσει το ΣΔΟΕ στο έργο του, αλλά από υπαλλήλους των ΔΟΥ που επιφορτίζονται προσωρινά με τα καθήκοντα αυτά για τους επόμενους τρεις μήνες.
Αυτή ήταν η λύση ανάγκης που επελέγη για να μην αφεθεί άλλο ασύδοτη η αγορά καθώς εκτιμάται ότι έχουν ήδη χαθεί τουλάχιστον 100-150 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, αφού τόσο απέδιδαν κατά μέσο όρο οι προληπτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ κάθε μήνα.
Ωστόσο και οι έλεγχοι αυτοί θα είναι «κουτσοί» αφού, βάσει των οδηγιών, θα σταματούν στις 10 το βράδυ το αργότερο! Ειδικά την περίοδο των εορτών η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο δεν σταματούν αλλά ανθούν το βράδυ. Φαίνεται όμως πως στο υπουργείο Οικονομικών πιάστηκαν ανέτοιμοι να "καταργήσουν" τους προληπτικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν λεφτά για να καλύψουν τουλάχιστον το κονδύλι του μηνός Δεκεμβρίου, ώστε να πληρωθούν οι υπερωρίες των περίπου 150 ελεγκτών που θα έπρεπε να δουλεύουν μετά τα μεσάνυχτα για να κάνουν ελέγχους. 
Επιπλέον, οι υπάλληλοι αυτοί θα λείψουν από τις αποδεκατισμένες από προσωπικό ΔΟΥ αφού, για να μην πληρώνονται επιπλέον λεφτά για υπερωρίες, τις ημέρες που θα βγαίνουν για έλεγχο δεν θα πηγαίνουν στην κανονική υπηρεσία τους, αλλά ο διευθυντής τους θα τους απαλλάσσει από ό,τι άλλο θα έκαναν εκείνη την ημέρα!
 
Θα ζητούν αποδείξεις
Με βάση τις οδηγίες που αναμένεται στείλει  ίσως και σήμερα στις ΔΟΥ ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, οι διευθυντές 60 μεγάλων ΔΟΥ της χώρας (Α΄τάξεως) θα συγκροτήσουν συνεργεία με δύο έως και τέσσερα άτομα.
Τα συνεργεία αυτά θα βγαίνουν στην αγορά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και μέχρι τις 10 μμ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για να διενεργούν ελέγχους. Κάθε Δευτέρα όμως θα στέλνουν απολογιστικά στοιχεία στο υπουργείο για το τι ελέγχους έκαναν και τι απέδωσαν.
 
Τα συνεργεία αυτά θα κάνουν ελέγχους στη διακίνηση και πώληση αγαθών, αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία δηλαδή αποδείξεις, τιμολόγια κλπ
Όταν διαπιστώνουν διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή όταν βγαίνουν πελάτες πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών θα ζητούν να δουν αν κόπηκαν αποδείξεις. Οι έλεγχοι θα γίνονται έτσι έξω από εμπορικά καταστήματα, κουρεία, εστιατόρια, ινστιτούτα αισθητικής, συνεργεία  κλπ
Από τον πελάτη θα ζητούν την απόδειξη και θα ελέγχονται τα στοιχεία που αναγράφονται (όνομα εκδότη, ημερομηνία, ποσό δαπάνης κλπ). Αν διαπιστώσουν πως είναι όλα σωστά, τότε δεν απαιτείται να μπουν στο κατάστημα.
 
Αν όμως διαπιστώσουν παράβαση, τότε θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα δηλώνουν την ιδιότητά τους και θα δείχνουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα. Μετά θα αρχίζουν έλεγχο στο ταμείο και στα πρόσθετα βιβλία (σε σχολεία, συνεργεία, κέντρα αισθητικής, ξενοδοχεία κλπ) που θα φτάνει στο αν έχει η επιχείρηση υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και άλλων φόρων, αν τα ποσά που δηλώθηκαν ήταν ανακριβή ή σωστά κλπ.
Επίσης θα ελέγχουν αν η επιχείρηση εφαρμόζει τον σωστό συντελεστή ΦΠΑ 13%, ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης, ψησταριές, μπαρ  κλπ
Το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται προσωρινά μέχρι το αργότερο την 31η  Ιανουαρίου 2014 έως ότου αναμένεται να λειτουργήσει η νέα Υπηρεσία Προληπτικών Ελέγχων που θα συσταθεί και αντικαταστήσει το ΣΔΟΕ στους ελέγχους αυτούς.


Πηγή: Στους δρόμους για ελέγχους σε καταστήματα, εστιατόρια, συνεργεία 150 εφοριακοί | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/31181/stoys-dromoys-gia-eleghoys-se-katastimata-estiatoria-synergeia-150-eforiakoi#ixzz2m6S65TcK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου