Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

ΟΑΕΕ Επέκταση του ευνοϊκού καθεστώτος τακτοποίησης και για οφειλές έως 10.000 ευρώ


Επέκταση του ευνοϊκού καθεστώτος τακτοποίησης και για οφειλές έως 10.000 ευρώ
Στην επέκταση και για οφειλές έως 10.000 ευρώ του ευνοϊκού καθεστώτος ρυθμίσεων που ισχύει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για οφειλές έως 5.000 ευρώ, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου.
Όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου, το υπουργείο οδηγείται σε αυτή την απόφαση δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων με οφειλές έως 10.000 ευρώ, μικρών κυρίως επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξε πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο εμποδίζει πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να μπουν στη ρύθμιση (τούς ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας αποτελεί πολιτική απόφαση να παύσει η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για οφειλές έως 10.000 ευρώ και οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις οφειλές έως 5.000 ευρώ να επεκταθούν και στις οφειλές έως 10.000 ευρώ.
Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επαγγελματιών, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι δεν υπάρχει πρόνοια για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε, εξετάζεται λύση που δεν θα δημιουργεί όμως αντικίνητρο για μη καταβολή εισφορών. Ειδικότερα, εξετάζεται η αντιμετώπιση, με προτεραιότητα για ανθρώπους που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, για ανίατες ασθένειες ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. «Αλλά δεν δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που ουσιαστικά θα λέει "δεν πληρώνεις, αλλά έχεις κάλυψη". Η κάλυψη θα είναι με προϋποθέσεις», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ & http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου