Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΟ -2% ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ «Γύρισε» 51 χρόνια πίσω ο... αποπληθωρισμός


«Γύρισε» 51 χρόνια πίσω ο... αποπληθωρισμός
Ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 51 χρόνια καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται κατά 2%, μετά από μείωση 1,1% τον Σεπτέμβριο και τις αποπληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζονται για όγδοο διαδοχικό μήνα.
Η επιτάχυνση του ρυθμού πτώσης του πληθωρισμού προήλθε κυρίως από τα εξής: Τις χαμηλότερες τιμές διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης σε σχέση με πέρσι, την υποχώρηση των τιμών σε ενοίκια κατοικιών και ασφάλιστρα μεταφορών, ενώ σημαντική ήταν η επίπτωση από την πτώση των τιμών στις επιχειρήσεις εστίασης, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε πολλά προϊόντα που συνθέτουν το «καλάθι» της νοικοκυράς. Αίσθηση προκαλεί η σημαντική αύξηση 12,6% στις τιμές των φαρμάκων, ενώ ακριβότερα κατά 18,7% ήταν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση: 1. Oι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν 4,2%, «ελαφρύνοντας» τον πληθωρισμό κατά 0,19 μονάδες. 2. Η βενζίνη πωλήθηκε φθηνότερα κατά 4,9% (ελάφρυνση 0,32 μονάδων). Αντίστοιχη ελάφρυνση προήλθε από την πτώση 3% στις τιμές σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία. 3. Σημαντική πτώση 8,5% καταγράφηκε στις τιμές των ενοικίων (ελάφρυνση 0,26 μονάδων), ενώ οι τιμές στα ασφάλιστρα μεταφορών μειώθηκαν 12%. 4. Ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε γαλακτοκομικά (1,7%) και φρούτα (4,1%). Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε δημητριακά (2,5%), ψάρια (3,7%), λαχανικά (3,7%), χυμούς (8,1%). Οι τιμές σε ιατρικές υπηρεσίες υποχώρησαν 4,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου