Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο Νο2 του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, παραδέχτηκε τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα

Κριστίν Λαγκάρντ, Ντέιβιντ Λίπτον


Του Μπάμπη Μιχάλη  http://www.efsyn.gr/

Τον γνωστό ρόλο του πειραματόζωου που η Ελλάδα κλήθηκε να παίξει στη μετά το κραχ του 2008 εποχή επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του το Σαββατοκύριακο ο Νο 2 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.

Σε συνέντευξή του προς την «Die Welt» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δεν δίστασε μάλιστα να παραδεχτεί ότι «το Ταμείο έμαθε πολλά από την Ελλάδα και από τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα» διάσωσης. Απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας, για το αν ήταν οι απαιτήσεις της τρόικας υπερβολικές, καθώς η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση και έχει μεγάλη ανεργία, ο Λίπτον ομολόγησε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, έγιναν λάθη και, κυρίως, ότι ο κυρίαρχος φόβος όταν αυτό φτιάχτηκε ήταν ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και η εκτεταμένη αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (παρά αυτή καθ’ εαυτήν η χρεοκοπία της Ελλάδας).

Οι προθέσεις των «σωτήρων»

Απόλυτα διαφωτιστικός για τις προθέσεις των «σωτήρων» μας όταν αυτοί μας έτειναν χείρα βοηθείας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής είπε συγκεκριμένα ότι «εκ των υστέρων είναι εύκολο να πει κανείς ποια απόφαση ήταν καλή και ποια κακή… Το Ταμείο έμαθε πολλά από την Ελλάδα και από τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη που έγιναν τότε μπορούσαν να αποφευχθούν. Το πρώτο ελληνικό πακέτο φτιάχτηκε ενώ το οικονομικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ευάλωτη κατάσταση. Τότε κυριαρχούσε ο φόβος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο κίνδυνος για χρηματοοικονομική αστάθεια. Εκτός αυτού δεν υπήρχε πρακτική εμπειρία συνεργασίας για την υποστήριξη μιας οικονομίας σε τέτοια κατάσταση. Από τότε η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή».

Ο Λίπτον είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, απέφυγε όμως να δώσει σαφή απάντηση για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμη «κούρεμα» του χρέους της στο μέλλον. «Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και αυτό είναι εξάλλου προϋπόθεση για να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα το πρόγραμμα για το 2014 και, σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα. Συζητάμε σχετικά με αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί. Πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα θα διευκρινιστούν σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή», είπε.

Οι εταίροι μας πάντως, ειδικά οι Γερμανοί, δεν φαίνονται και τόσο διατεθειμένοι να βάλουν εύκολα ξανά το χέρι στην τσέπη για να «σώσουν». Διόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα πρέπει να είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κηρύσσονται σε πτώχευση χωρίς να αποτελούν απειλή για την ευρύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα. «Τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των δημοσιονομικών τους πολιτικών, χωρίς οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών να πρέπει να πληρώνουν γι’ αυτούς», είπε ακόμη ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου