Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων


Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων

Στο απυρόβλητο παραμένει το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην καταγγελία αυτή προέβησαν χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, αλλά και τα μέλη της ΠΟΠΕΚ, καταλογίζοντας έλλειψη πολιτικής βούλησης στην πάταξη της παράνομης διακίνησης των πετρελαιοειδών.
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας, τόσο ο κ. Ασμάτογλου όσο και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισαν ότι τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του Νόμου 3784/2009 για την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών υγρών καυσίμων στα βενζινάδικα και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα δεδομένα από τη διακίνηση της βενζίνης και του ντίζελ.
Διαγωνισμός
Μόλις την 1η Νοεμβρίου, η Γενική Γραμματεία ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για «την προμήθεια υποσυστήματος μητρώου και υποδοχής στοιχείων εισροών - εκροών για πρατήρια υγρών καυσίμων», σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΠΕΚ. Και μάλιστα η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι στα δύο χρόνια. Αν και, λοιπόν, τα βενζινάδικα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών - εκροών στις δεξαμενές των πρατηρίων, εντούτοις ο μηχανισμός ελέγχου δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης ως «επιεικώς απαράδεκτη», καθώς «από τη μια προχωρά σε μείωση μισθών και συντάξεων, σε αύξηση της φορολογίας και στην επιβολή νέων φόρων, από την άλλη αφήνει 600 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν στην... τσέπη της λαθρεμπορίας». Σύστημα ελέγχου
Διακίνηση
Σε ερωτήσεις που έγιναν προκειμένου να προσδιοριστούν οι πηγές απώλειας εσόδων 600 εκατ. ευρώ, ο ειδικός σύμβουλος της ΠΟΠΕΚ Δημήτρης Μακρυβέλιος υποστήριξε ότι «το 50% της διακίνησης των καυσίμων γίνεται από τα βενζινάδικα και το υπόλοιπο 50% από άλλες εστίες.
Τα πρατήρια με το σύστημα εισροών - εκροών μπορεί το κράτος να τα ελέγξει.
Συστήματα εισροών - εκροών, όμως, δεν υπάρχουν στα διυλιστήρια, στις φορολογικές εγκαταστάσεις, στις εγκαταστάσεις εταιρειών εμπορίων, στα δημόσια και ιδιωτικά πρατήρια επιχειρήσεων, στις εγκαταστάσεις μεγάλων καταναλωτών, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λπ.».
Το μέλος της ΠΟΠΕΚ Χάρης Μαυράκης έγινε πιο συγκεκριμένος και υποστήριξε ότι «το λαθρεμπόριο συνεχίζει να γίνεται ανενόχλητα από τη ναυτιλία αλλά και με τις εικονικές εξαγωγές».
Ο κ. Μακρυβέλιος πρόσθεσε επίσης ότι «στο απυρόβλητο έμειναν τα ιδιωτικά πρατήρια σε μεταφορικές εταιρείες, σε επιχειρήσεις με πούλμαν και άλλες εταιρίες που έχουν αντλίες».
Η ΠΟΠΕΚ δήλωσε ότι υποστηρίζει την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών σε όλη την αλυσίδα της διακίνησης καυσίμων.
Τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε ανάποδα. Ζητά επίσης μέχρι την πλήρη λειτουργία, την αναστολή όλων των αποφάσεων για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Καθώς παραβάτες θα εντοπίζονται μόνο στα πρατήρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γ. Ασμάτογλου: Απώλειες 600 εκ. € ετησίως
«Καταγγέλλουμε τις ελλείψεις της δημόσιας διοίκησης και την απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου, για να αναφερθεί στο ύψος της απώλειας των ετήσιων εσόδων: «Οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν κοστολογηθεί κατά καιρούς με συντηρητικές εκτιμήσεις στα 600 εκατ. ευρώ, ετησίως».
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ ζήτησε όμως και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούν όλοι οι καταναλωτές και να ανέβουν οι πωλήσεις.
Περιέγραψε και τις επιπτώσεις στην αγορά της λιανικής από την πτώση της ζήτησης και την υψηλή φορολόγηση: «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βάλει λουκέτο περί τα 2.200 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα και εκτιμούμε ότι σε έναν χρόνο θα κλείσουν άλλα 1.500 βενζινάδικα».
Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, την πενταετία 2008-2012 οι πωλήσεις της αγοράς πετρελαιοειδών έπεσαν κατά 35%, ενώ για το 2013 αναμένεται και άλλη μείωση 8%. Οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης βούτηξαν μέχρι και 70% πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου