Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Σύσταση Τόμσεν στον Στουρνάρα να μην… κοροϊδεύει τον κόσμο!






















Του Μάριου Χριστοδούλου http://www.efsyn.gr/

«Μην κοροϊδεύετε ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα, διότι στο τέλος θα κληθείτε να τα λάβετε…»!

Είναι η σύσταση την οποία έκανε ο «σκληρός» άνδρας της τρόικας Πολ Τόμσεν στον Γιάννη Στουνάρα, εμφανώς ενοχλημένος από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, άλλων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων ότι «δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα», τη στιγμή που οι δανειστές έχουν ήδη στείλει μήνυμα για νέες παρεμβάσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ το 2014.

Το δημοσιονομικό κενό

Αυτές έχουν να κάνουν με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τον επόμενο χρόνο, η κουβέντα για το οποίο θα ανοίξει την Κυριακή στις 10.30 το πρωί, στη συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα.

Αρχικά αυτή ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, αλλά οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα στοιχεία που παρέλαβαν από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τούτο δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση να ανασυνταχθεί απέναντι στη νέα «μάχη» με την τρόικα που προμηνύεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή μετά τα όσα προηγήθηκαν. Εκτιμάται ότι οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δύσκολα θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις για νέα μέτρα, δεδομένης της έμφασης που δίνουν στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το 2014 ο προϋπολογισμός θα πρέπει να κλείσει με ένα «μαξιλάρι» 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα και το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι λογιστικό, όπως συμβαίνει με το φετινό που έχει ως… πρώτη ύλη τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. ευρώ) που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας θα ενσωματώνονται και στο τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή και θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα βασικά μεγέθη σε σχέση με αυτά που προέβλεπε το προσχέδιο.

Ηδη στο Γενικό Λογιστήριο εξετάζουν την επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2014 (σ.σ. 0,6%), αφού όπως αναγνώρισε και ο Δανός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, «όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία», για να συμπληρώσει ότι αυτοί «οι κραδασμοί θα απορροφηθούν».

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διακοπούν προσωρινά και θα συνεχιστούν και μετά το Εurogroup της 14ης Νοεμβρίου. Οπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα παρευρεθούν μαζί με τον Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου