Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται, τα μέτρα του 2014... έρχονται



Πριν στεγνώσει καν το μελάνι στις υπογραφές ψήφισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή που –εκτός απροόπτου– αναμένεται σήμερα το βράδυ, θα αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με την τρόικα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, για πλειάδες ανοικτά πεδία: το 1 δισ. ευρώ, τον φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ εστίασης, τις ομαδικές απολύσεις αλλά και για τα νέα μέτρα του 2014- 2015 που ζητούν οι δανειστές.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι πλέον σε πολλά πεδία, κυβέρνηση και τρόικα, είναι «κοντά». Πρώτο μέλημα είναι η τελική συμφωνία στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για να γίνει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία θα καλύπτει το 60% περίπου των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου (1,8 δισ. ευρώ).

Παράλληλα «τρέχει» και η μεγάλη διαπραγμάτευση για την δόση των 4,9 δισ. ευρώ στην οποία παραμένουν ανοικτά σημαντικά μέτωπα.

Την επόμενη εβδομάδα (εξ αναβολής) αναμένεται το νομοσχέδιο για τα ακίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, προς στιγμής τουλάχιστον, πέραν των φορολογικών διατάξεων (κώδικας φορολογικών διαδικασιών) και μία σειρά από άλλες ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για δημοσιονομικά θέματα.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι εξετάζεται να ενταχθούν και δύο διατάξεις είτε εξ αρχής είτε κατά την συζήτησή του στη Βουλή ως τροπολογίες: η παράταση που πρέπει να λάβουν οι πλειστηριασμοί (επιχειρείται να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα) και η ρύθμιση για να μην αλλάξουν οι συντελεστές του ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 23% από το 2014 όπως φέρεται να επιθυμεί η τρόικα. Κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμη και για μονομερή παράταση αν δεν έχει μεσολαβήσει συναίνεση με τους δανειστές.

Τα μέτωπα δεν τελειώνουν. Η τρόικα βάζει ψηλά στην ατζέντα της τις ομαδικές απολύσεις και την άμεση απελευθέρωση αγορών με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ. Όσο για τα μέτρα του 2014 - 2015 που ζητούν οι δανειστές, στην συνέντευξη που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας στην εφημερίδα Liberation απευθύνει έκκληση στην τρόικα να καταλάβει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Προϋπολογισμός 2014
Όσο για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προβλέπει το 2014 ένα πακέτο μέτρων συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από: αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ. Βασίζεται σε διπλάσιο Πρωτογενές Πλεόνασμα φέτος (812 εκατ. ευρώ αντί για 344 στο προσχέδιο) και 2,95 δισ. ευρώ το 2014.

Καταγράφει κοινωνικό μέρισμα 568 εκατ. ευρώ από επιπλέον πλεόνασμα το οποίο τον Απρίλιο όταν και αν επικυρωθούν τα στοιχεία θα διατεθεί σε προσωρινά μέτρα στήριξης αδυνάτων. Αναφέρει ότι θα πληρωθούν το 2014 1,5 δισ. ευρώ χρέη κράτους προς ιδιώτες από τον λογαριασμό των 8 δισ. ευρώ που φέτος δεν θα καταφέρουν να δοθούν. Ο στόχος του 2013 αναπροσαρμόζεται σε 6,59 δισ. ευρώ μαζί με επιστροφές φόρων.




07/12/2013
Πηγή:www.capital.gr & http://www.e-forologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου