Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Δίχως εισαγγελική εντολή η είσοδος των ελεγκτών στις κατοικίες που χρησιμοποιούνται και ως επαγγελματική έδρα


Μια πολύ σημαντική διάταξη έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, τροποποιείται το άρθρο 25 του ν. 4174/2013 και στην παράγραφο 3 αυτού προβλέπονται τα ακόλουθα:

[ 6. Το άρθρο 25 του ν.4174/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
« [...]  3. Ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου κατά το επίσημο ωράριο εργασίας της Φορολογικής Διοίκησης και μπορεί να παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να διενεργεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας εφόσον απαιτείται από το είδος των δραστηριοτήτων του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στην εντολή φορολογικού ελέγχου. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τελευταία περίπτωση η πρόσβαση αφορά μόνο τους χώρους, στους οποίους ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα. [...]» ]

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πλέον οι ελεγκτές μπορούν να εισέρχονται στις κατοικίες που χρησιμοποιούνται και ως επαγγελτική έδρα, χωρίς εισαγγελική εντολή. Η πρόσβαση αφορά αφορά μόνο τους χώρους, στους οποίους ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα.



http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου