Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Φοροέλεγχοι πλέον κατ' επιλογήν

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΕΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ

Φοροέλεγχοι πλέον κατ' επιλογήν

Μεγάλες υποθέσεις κινδυνεύουν να μπουν στα συρτάρια των εφοριών λόγω... φόρτου εργασίας
Στα ακριβά ακίνητα θα πέσει το βάρος των ελέγχων της εφορίαςΜε εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης καλεί τους εφόρους να επιλέξουν τις υποθέσεις με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους, ώστε σε αυτές να δοθεί παράταση για ακόμα δύο χρόνια και στις υπόλοιπες να δοθεί «άφεση αμαρτιών» μέσω της παραγραφής τους.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχουν οι ελεγκτές στις ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σημαντικές υποθέσεις να παραγραφούν στο τέλος του έτους, λόγω παρέλευσης δεκαετίας στην περίπτωση υποβολής δήλωσης ή δεκαπενταετίας χωρίς δήλωση.
Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ πρέπει να επιλέξουν, κάνοντας χρήση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου για τις οποίες θα εκδοθούν εντολές ελέγχου έως το τέλος του έτους ώστε να παραταθεί η παραγραφή για δύο ακόμη χρόνια.
Οπως ορίζει η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα, η επιλογή των προς έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων θα διενεργηθεί από τον προϊστάμενο της κάθε Υπηρεσίας, αξιολογώντας τις πιο σοβαρές από τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κ.λπ.
Με στόχο να προλάβουν οι ΔΟΥ την παραγραφή των υποθέσεων στις 31 Δεκεμβρίου, κάθε ελεγκτής θα αναλάβει τρεις υποθέσεις, ώστε στη συνέχεια να εκδώσει χειρόγραφα εντολή ελέγχου, ενώ παράλληλα με την έκδοση της εντολής ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας θα αποστείλει με συστημένη επιστολή γνωστοποίηση στον ελεγχόμενο με την πληροφορία ότι έχει επιλεγεί προς έλεγχο, αναφέροντας τον αριθμό της εντολής και την ημερομηνία έκδοσης αυτής.
Οι καυτές υποθέσεις
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη, η επιλογή των υποθέσεων οι οποίες θα ελεγχθούν ώστε να παραταθεί για δύο χρόνια η παραγραφή τους θα αφορούν:
* Μεταβίβαση ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.
* Μεταβιβάσεις ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
* Κληρονομιές - δωρεές - γονικές παροχές, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα.
* Μεγάλη ακίνητη περιουσία εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης διά του άρθρου 23 του ν.2459/1997.
* Ενιαίο τέλος ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.
* Ειδικό φόρο ακινήτων ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου