Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Γνώμη: Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές

Ισως να φάνηκε ότι το καζάνι δεν βράζει και πως το καπάκι δεν κινδυνεύει να φύγει από τη θέση του. Είναι λάθος και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται διατρέχει τον άμεσο κίνδυνο να βρεθεί απροετοίμαστος στη μέση μιας έκρηξης, με άγνωστες τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει.
Ενας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας είτε θεωρείται φτωχός, δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας, καθώς στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας. Αυτό λένε τα στοιχεία της Eurostat, αλλά η πραγματικότητα είναι τραγικά πιο παραστατική από τη γλώσσα των αριθμών.
Η κυβέρνηση έσπευσε πραγματικά ασθμαίνουσα να δείξει χθες ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση των νοικοκυριών που δεν έχουν ηλεκτρικό, όταν πλέον έγινε εμφανές ότι με τα πρώτα μεγάλα κρύα του φετινού χειμώνα άρχισε να σχηματίζεται ένας κατάλογος θυμάτων, ο οποίος θα μεγαλώσει.
Αυτός είναι ο λόγος που τοποθετεί το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας στην κορυφή των συζητήσεων, των πλέον «καυτών» συζητήσεων, με την τρόικα.
Όσο κατανοητό στην οικονομική λογική είναι ότι οι εκκρεμότητες των κόκκινων στεγαστικών δανείων εμπλέκουν τις τράπεζες σε μια διαδικασία χωρίς κατάληξη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, άλλο τόσο κοινωνικά κρίσιμο είναι να μην υπάρξει στην παρούσα φάση η απειλή απώλειας στέγης σε οικογένειες που τα εισοδήματά τους είναι πλέον ελάχιστα και αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης.
Τεχνικές λύσεις μπορούν να υπάρξουν αν στρέψουμε προς τα εκεί την προσοχή μας. Ηδη έχει συζητηθεί η πιθανότητα χρήσης της μακροχρόνιας μίσθωσης leasing στην περίπτωση των ακινήτων που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, ενώ -πέρα από αυτό- είναι βέβαιο ότι η σύγχρονη τραπεζική είναι αρκετά ευρηματική ώστε να χειριστεί τεχνικά το θέμα. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και πολιτικές λύσεις.
Η πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των πλειστηριασμών είναι αρκετά ρεαλιστική ώστε να δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να σχηματίσει μια πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο θέμα, αποκτώντας ένα ιδιαίτερα ισχυρό χαρτί πολιτικής διαπραγμάτευσης, που θα συγκεντρώνει τη σχεδόν απόλυτη διακομματική συμφωνία.
Η τρόικα έχει δείξει ότι δεν έχει την πρόθεση να κάνει πίσω και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι έχουν δείξει ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αποφάσεις χωρίς αυτήν. Οι επιλογές που μένουν δεν είναι και πολλές.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ nfran@naftemporiki.gr
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου