Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Δώστε και σώστε! Αποπληρωμή φόρων έως και σε 24 δόσεις

Δώστε και σώστε! Αποπληρωμή φόρων έως και σε 24 δόσεις


Σε 12 ή και 24 δόσεις θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα στην εφορία όσοι έχουν οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.












Οι δόσεις θα μπορούν να έχουν ελάχιστο ύψος 15 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, με τη συγκεκριμένη απόφαση επεκτείνεται το μοντέλο της "πάγιας ρύθμισης" για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και εφαρμόζεται πλέον και σε όλες τις μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Η απόφαση Θεοχάρη για τη ρύθμιση έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

α) Επιβάλλονται τόκοι στα υπόλοιπα των οφειλών που καθίστανται εκ των υστέρων ληξιπρόθεσμα, αλλά η επιβάρυνση είναι μικρή, ιδίως αν συγκριθεί με τη διευκόλυνση που παρέχεται στους φορολογούμενους.

β) Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ (εφόσον είναι επιτηδευματίες) της τελευταίας 5ετίας. 

γ) Σε 24 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν μόνο οφειλές προερχόμενες από έκτακτη αιτία, δηλαδή χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής κτλ.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ισχύει το όριο του 12μηνου. Διεκρινίζεται πως στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης μπορούν να υπάγονται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και έως μέχρι 24 δόσεις κατά προτεραιότητα.

Οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση


Οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που δεν έχουν τακτοποιηθεί. Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και οι τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων καθώς υπέρ του αλλοδαπού Δημοσίου στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής, εφόσον δεν διορίζεται διαφορετικά.

Υπαγωγή στη ρύθμιση και τρόπος πληρωμής


Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης. Οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία γίνεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή. 

Η καταβολή των δόσεων γίνεται με ευθύνη του οφειλέτη με εκτύπωση από το TAXISnet της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής και εξόφληση των φόρων στις τράπεζες. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 15 ευρώ.


http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου