Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αντισυνταγματικά τα υπέρογκα φορο-πρόστιμα, λένε οι λογιστές


Αντισυνταγματικά τα υπέρογκα φορο-πρόστιμα, λένε οι λογιστές
Της Μαρίας Βουργάνα http://www.imerisia.gr/ 
Θέμα αντισυνταγματικότητας των νέων υπέρογκων φορο-προστίμων που καθιέρωσε ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών θέτουν οι εκπρόσωποι των λογιστών και των φορέων της αγοράς.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς θεωρούν ότι με τις νέες ρυθμίσεις για κάθε φορολογική παράβαση θα επιβάλλονται ταυτόχρονα δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα διαφορετικά πρόστιμα και μάλιστα αδιακρίτως χωρίς να εξετάζεται η βαρύτητα και η σκοπιμότητα της παράβασης.
Τα πρόστιμα αυτά, όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, «είναι εξοντωτικά και απέναντί τους δεν θα αντέξει ούτε η τελευταία υγιής επιχείρηση που έχει απομείνει», ενώ η επιβολή τους θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα -όπως εκτιμήθηκε- την άμεση διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο από τα 63 δισ. ευρώ στα 70 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των λογιστών και του επιχειρηματικού κόσμου, με το νέο επαχθές καθεστώς χρηματικών ποινών που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013):
Εγείρεται θέμα επιβολής διπλής, τριπλής ή ακόμη και τετραπλής επιβάρυνσης για την ίδια φορολογητέα ύλη και για την ίδια αιτία, γεγονός το οποίο έχει ως συνέπεια οι νέες ρυθμίσεις να είναι αντίθετες με την αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας και να προκαλούν ανισότητα σε βάρος των θιγόμενων φορολογουμένων όσον αφορά τη συμμετοχή τους στα δημόσια βάρη. Παραβιάζεται έτσι η συνταγματική αρχή της φορολογικής ισότητας που καθιερώθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος. Παραβιάζεται, επίσης, η θεμελιώδης αρχή του Δικαίου, σύμφωνα με την οποία είναι ρητά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του προσώπου να μη δικάζεται ή να μη τιμωρείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.
Η επιβολή διπλής, τριπλής ή και τετραπλής φορολογίας επί της ίδιας φορολογητέας ύλης και για την ίδια αιτία στο ίδιο δημοσιονομικό έτος αντίκειται και στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με το οποίο «παν φυσικό πρόσωπο δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του». Το Πρωτόκολλο αυτό κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Ν.Δ. 53/1974 και, μετά την κύρωσή του, έχει, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, υπερνομοθετική ισχύ.
Παραδείγματα
Στην εκδήλωση της ΠΟΦΕΕ παρουσιάστηκαν αναλυτικά παραδείγματα για τις συνέπειες της ενεργοποίησης των νέων προστίμων και ειδικότερα:
1. Εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία η οποία πρέπει για την περίοδο Μαρτίου 2014 να υποβάλει έως τις 20 Απριλίου δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 9.200 ευρώ. Αν η δήλωση αντί για τις 20 υποβληθεί στις 29 Απριλίου μόνο για πρόστιμα -πέραν του φόρου των 9.200 ευρώ- θα πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή αλλά και 9.200 ευρώ, καθώς προβλέπεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου. Έτσι η αρχική οφειλή των 9.200 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα των 11.700 ευρώ φτάνει στα 20.900 ευρώ.
2. Επιχείρηση με απλογραφικά στοιχεία δεν εξέδωσε 10 αποδείξεις αξίας έως 20 ευρώ η καθεμία. Για καθεμία απόδειξη επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και έτσι θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ.
3. Αν από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ (αν γίνει λάθος και αντί για παρακράτηση φόρου 100 ευρώ, παρακρατεί και αποδίδει 96 ευρώ λόγω σφάλματος στο μηχανογραφικό πρόγραμμα μισθοδοσίας) τότε σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταβάλλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ.
Ολοι οι φορείς της αγοράς ( ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ΠΑΣΕΓΕΣ, ιδιοκτήτες ακινήτων και βέβαια η ΠΟΦΕΕ) θα αποστείλουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς με αίτημα τις διορθώσεις των προστίμων.
Οπως επισήμαναν οι λογιστές τα νέα πρόστιμα γράφτηκαν επί της ουσίας από την τρόικα, χωρίς να έχουν καν ερωτηθεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι τώρα θα πρέπει να βγάλουν την εγκύκλιο για την εφαρμογή τους. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης, ανέφερε ότι σε συνομιλίες που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε ότι όταν η τρόικα ρωτήθηκε αν μπορεί να αλλάξει ο νόμος 4174/2013 με τα νέα πρόστιμα, η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν «ο νομοθέτης που έγραψε τον νόμο πέθανε και πλέον δεν αλλάζει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου