Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ένας Απολογισμός...


          Ολοκληρώθηκε και φέτος η διαδικασία που αφορούσε στις υποχρεώσεις υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.
          Το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου,  μας «περιμένουν» κάποιες πιο εξειδικευμένες  υποβολές που αφορούν κυρίως στους επαγγελματίες και στα ακίνητα.

Θέλοντας να κάνουμε ένα απολογισμό της περιόδου αυτής θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής :
1.       Το μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε για την  υποβολή των δηλώσεων που στα προηγούμενα χρόνια διαρκούσε έως και 5 μήνες τουλάχιστον , ενώ  φέτος  διήρκησε τρείς , δλδ από 09/05 έως 05/08 άτυπα. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλη πίεση τόσο στους φορολογούμενους ,όσο και στους ειδικούς του κλάδου των Λογιστών.
2.       Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου που φέτος ξεπέρασε σε ποσοστό το 85% του συνόλου των δηλώσεων (4,8 εκατ .ηλεκτρονικές δηλώσεις σε σύνολο 5,6 εκατ.) , κάτι που οπωσδήποτε διευκόλυνε απίστευτα τις φορολογικές αρχές λόγω της άμεσης εκκαθάρισης των δηλώσεων , αλλά και της ΜΗ απασχόλησης του προσωπικού του Υπουργείου οικονομικών στην εκκαθάριση των δηλώσεων. Τούτο σημαίνει θεωρητικά πολύ πιο σύντομη εγγραφή των Εσόδων του Κράτους στα στατιστικά του στοιχεία και θεωρητικά πάλι, πολύ πιο σύντομη είσπραξη εσόδων .
3.       Τη δυσκολία της σύνταξης των φετινών δηλώσεων ,λόγω των πολλών αλλαγών που υπήρξαν στη φορολογική νομοθεσία εντός του 2011 με αναδρομική ισχύ από 01/01. Η σύνταξη των δηλώσεων έπρεπε φέτος να γίνει με επιπρόσθετη επιμέλεια , διότι τίποτα σχεδόν δεν «θύμιζε»  τις προηγούμενες χρονιές ,ακόμα και σε βασικά σημεία που αφορούσαν κυρίως τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων.
4.       Η δραματική μείωση του αφορολογήτου και ο διαφορετικός πολύ πιο δυσμενής υπολογισμός των φοροαπαλλαγών ανάτρεψε απόλυτα τη ποσοστιαία σχέση Χρεωστικών (προς πληρωμή) προς εκείνη των  Πιστωτικών (επιστροφή) – Μηδενικών εκκαθαριστικών . Εν ολίγοις  οι προς καταβολή φόροι για τη φετινή χρονιά σε σχέση πχ. με το 2011 ,  κυμαίνονται στο  διπλάσιο και πολλές φορές στο πολλαπλάσιο εκείνων του  προηγούμενου έτους.
5.       Τη καθοριστική συμβολή των επαγγελματιών Λογιστών-Φοροτεχνικών ,  τόσο στη σύνταξη όσο κι στη υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων κάτω από απίστευτες συνθήκες πίεσης και ευθύνης ,που σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε ή δεν ισοδυναμούσε με αξιοπρεπείς αμοιβές (σε σχέση με την ευθύνη που ανέλαβαν και το έργο που διεκπεραίωσαν) , κυρίως λόγω  της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης που διανύουμε.  

      Εν κατακλείδι διανύσαμε μια δύσκολή περίοδο που αφορούσε στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και δυστυχώς θα ακολουθήσει μια ακόμα δυσκολότερη περίοδος που θα αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προέκυψαν απ’ αυτές.
      Η πολυνομία , οι  ασάφειες , ο περιορισμένος  χρόνος  για την υποβολή και τελικά τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων , δημιούργησαν ή θα δημιουργήσουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα οικονομικής επιβάρυνσης των Πολιτών της Χώρας με σαφές αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο.

    Ας ξεκουραστούμε λοιπόν όλοι τούτον τον μήνα και… Ραντεβού τον Σεπτέμβρη !!! 

Τάσος Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου