Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μνημόνιο με «ασφυκτική» εποπτεία και μέτρα 4,6 δισ


Περιηγηθείτε στο  http://www.foroline.gr/



ΠΡΟΣΘΕΤΑ μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση το 2013 και το 2014 εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων ή της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου μνημονίου που διέρρευσε χθες και στο οποίο αποτυπώνεται η δέσμευση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τη διετία 2015-2016, με μέτρα που υπολογίζονται αρχικά στα 6,4 δισ. ευρώ.
Στο προσχέδιο του νέου μνημονίου αναφέρεται πως «αφού καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, οι αρχές θα επανεξετάσουν τη δημοσιονομική απόδοση για το 2014 και θα συμφωνήσουν με την τρόικα για τα αναγκαία μέτρα ώστε να κλείσει τυχόν κενό για το 2014, στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος».

Το νέο μνημόνιο επισημαίνει πως οι αρχές θα μπορούσαν να υιοθετήσουν πολλές στρατηγικές για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό των 6,4 δισ. ευρώ, όπως: 

(α) η αύξηση των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με περαιτέρω περιορισμό των εξαιρέσεων και των απαλλαγών, 

(β) η παράταση μέτρων που λήγουν και 

(γ) οι στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες». 
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο μνημόνιο, «υπάρχουν επίσης ευκαιρίες να επανεξεταστεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να υποστηριχθεί αποτελεσματικότερα η ανάπτυξη. Οι αρχές θα προσδιορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο έως τα τέλη Αυγούστου του 2013, οπότε και θα διαμορφώσουν ένα λεπτομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα για τα έτη 2014-2015, το οποίο θα υπηρετεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% έως το 2015».
Το προσχέδιο του μνημονίου περιέχει και ρήτρες λήψης πρόσθετων μέτρων, επιτροπεία του λογαριασμού καταβολής των δόσεων, αλλά και ρήτρα πρόσθετης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, με πλαφόν 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Για το Δημόσιο προβλέπονται τα εξής:

    Μείωση προσωπικού κατά 150.000 έως το 2015 μέσω μέτρων κινητικότητας, μείωσης συμβασιούχων, απομάκρυνσης επίορκων και υποχρεωτικών αποχωρήσεων.

    Περίπου 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2013, οι μισοί έως τα μέσα του έτους.

    Θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τα τέλη του 2014.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως το μερίδιο των γενόσημων πρέπει να φθάσει το 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλούν τα φαρμακεία έως το τέλος του 2012 και το 60% έως το τέλος του 2013. Επίσης προβλέπεται ο καθορισμός της μέγιστης τιμής των γενόσημων στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου.
Προβλέπεται επίσης η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης το Δεκέμβριο, για να ισχύσει από το 2013. Έως το Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση καθιερώνει μια στάνταρ διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου. 

Αποκρατικοποιήσεις

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ξεχωρίζουν τα εξής:

- Η κατάρτιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα αεροδρόμια (Ιανουάριος 2013), τα Κρατικά Λαχεία, τα λιμάνια (Μάρτιος 2013) και για τις εταιρίες ύδρευσης (Δεκέμβριος 2012).

- Η δημοσιοποίηση της προκήρυξης για την Εγνατία Οδό (Ιανουάριος 2013).

- Η μεταφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (Μάρτιος 2013) και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώλησή της (Ιούνιος 2013).

- «Δεν θα υπάρχει περαιτέρω πολιτική επανεξέταση μετά τη μεταφορά ενός περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ».

Παράλληλα, αναθεωρούνται (προς τα κάτω) οι στόχοι για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, αλλά ο τελικός στόχος των 11,1 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2016 διατηρείται. Αναλυτικά, τα έσοδα από τον Ιούνιο του 2011 έως το τέλος του 2012 πρέπει πλέον να φθάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,7 δισ. ευρώ), έως το τέλος του 2013 τα 4,2 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ), έως το τέλος του 2014 τα 6,5 δισ. ευρώ (από 7,3 δισ. ευρώ) και έως το τέλος του 2015 τα 7,7 δισ. ευρώ (από 8,5 δισ. ευρώ).

Αναφορές στην τρόικα

Το μνημόνιο περιλαμβάνει δέσμευση της Ελλάδας να στέλνει 17 διαφορετικές αναφορές στην τρόικα σε τριμηνιαία, μηνιαία ή ακόμα και εβδομαδιαία βάση:

    Μηνιαία στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού

    Μηνιαία στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, τον αριθμό των υπαλλήλων και τον μέσο μισθό

    Μηνιαία στοιχεία για το προσωπικό: αριθμός υπαλλήλων, προσλήψεις, αποχωρήσεις, μετατάξεις, ένταξη ή έξοδος από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας

    Εβδομαδιαίες πληροφορίες για τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης

    Τριμηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης

    Μηνιαία στοιχεία για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα από αυτές

    Μηνιαία στοιχεία για τις κρατικές επιχειρήσεις: έσοδα, κόστος, μισθοδοσία, αριθμός υπαλλήλων και επισφάλειες

    Μηνιαία ανακοίνωση για τις κινήσεις των ειδικών λογαριασμών

    Μηνιαία στοιχεία για τις δαπάνες υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία

    Εβδομαδιαία λεπτομερής έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Πηγή : http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου