Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Στο 15% του ΑΕΠ έφτασαν τα χρέη στις εφορίες



77Άνεργοι, απλήρωτοι ή στην καλύτερη περίπτωση κακοπληρωμένοι και ταυτόχρονα φεσωμένοι μέχρι τον λαιμό είναι οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Στοιχείο ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αποτελούν τα «φέσια» που έχουν βάλει στην εφορία. Από το 2008 που τα «σύννεφα» της κρίσης άρχισαν να συσσωρεύονται απειλητικά πάνω από τον ελληνικό ουρανό, μέχρι και σήμερα, τα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 27 δισ. ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των δανείων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα από την τρόικα ή περίπου στο 15% του τρέχοντος ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη μνημονιακή τριετία 2010–2012 τα χρέη από τους φόρους και τα «χαράτσια» του προγράμματος προσαρμογής που επιδιώκει να ρυθμίσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο απογειώθηκαν στα 55,8 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ, έναντι 38,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Η κατ” αρχήν συμφωνία με την τρόικα αφορά μόνο το ότι πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο νέα νομοθετική ρύθμιση. Η μεν κυβέρνηση προτείνει την εξόφληση των οφειλών μέχρι 60 δόσεις, η δε τρόικα συζητάει μόνο για 12 το πολύ!

Κι ενώ κυβερνώντες και δανειστές διαφωνούν για τον αριθμό των δόσεων που θα έχει η νέα ρύθμιση, η εξέλιξη των μεγεθών σε ό,τι αφορά τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και των ληξιπρόθεσμων χρεών μόνο έκπληξη δεν μπορεί να προκαλέσει:

* Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 26,4% από 10,3% που ήταν πριν από το 2009, που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων έφτασε στο 1,3 εκατ. άτομα από 514.401. Είναι συγκλονιστικό ότι 450.000 οικογένειες στις οποίες ζουν 1,3 εκατ. άτομα δεν έχει κανέναν εργαζόμενο.

* Την ίδια στιγμή 600.000 απασχολούμενοι δεν αμείβονται αλλά εργάζονται κανονικά προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή… θα πληρωθούν και όσοι τυχεροί καταφέρνουν να φτάσουν στο ταμείο έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού μισθού κατά 45% (ιδιωτικός τομέας). Ανάλογες μισθολογικές προσαρμογές έχουν γίνει και στον δημόσιο τομέα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με την ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων χρεών μαρτυρούν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι.

Το πρώτο «καμπανάκι» για τα χρέη χτύπησε το 2010, χρονιά κατά την οποία οι Ελληνες άρχισαν να «στροβιλίζονται» στη θύελλα της κρίσης. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έφτασαν να χρωστούν στην εφορία 39 δισ. ευρώ από 33 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό «φέσι» το 2009. Μέσα σε έναν χρόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» κατά 9 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι ένα πρώτο στίγμα ότι η «καταιγίδα» των φόρων δεν είχε κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία.

Ανάλογο μήνυμα πήρε η τρόικα των δανειστών και τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ενημερώθηκε ότι τα ίδια χρέη και, παρά τις χαριστικές ρυθμίσεις που μεσολάβησαν, απογειώθηκαν στα 44,8 δισ. ευρώ!

Η ανοδική πορεία των χρεών συνεχίστηκε και το 2012, με το ύψος των οφειλών να διαμορφώνεται στα 55,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Το «φέσι» των πολιτών θα ήταν πολύ υψηλότερο καθώς στο ποσό δεν περιλαμβάνονται διαγραφές χρεών ύψους 16,8 δισ. ευρώ που έχουν γίνει σε φόρους και τέλη από το 2003 μέχρι και το 2010. Οι οφειλές διεγράφησαν είτε γιατί παρήλθε το δικαίωμα του Δημοσίου για την είσπραξη αυτών των φόρων είτε γιατί υπήρξε συμβιβασμός, είτε γιατί κάποια από αυτά τα χρέη κρίθηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης. Πράγμα για το οποίο πιέζει σήμερα η τρόικα να γίνει για ένα ανάλογο κομμάτι ληξιπρόθεσμων χρεών.
Του Μάριου Χριστοδούλου http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου