Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

«ΜΑΓΙΚΗ» ΕΙΚΟΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. στο πρώτο δίμηνο



Χρ. Σταϊκούρας
Χρ. Σταϊκούρας
Της Μαρίας Βουργάνα http://www.imerisia.gr/
«Μαγική εικόνα» με πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους, παρά την υστέρηση κατά 230 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων.
Η παρακράτηση των επιστροφών φόρου σε συνδυασμό με την υπερσυγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και την μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «κράτησαν» τον προϋπολογισμό εντός στόχων, με το ισοζύγιο στο πρώτο δίμηνο του έτους να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,353 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίμηνο είχαν προϋπολογιστεί επιστροφές φόρων 489 εκατ. ευρώ με τις τελικές ωστόσο επιστροφές να διαμορφώνονται μόλις σε 96 εκατ. ευρώ.
Βελτιωμένο έναντι των προβλέψεων εμφανίζεται και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο διαμορφώθηκε στα 813 εκατ. ευρώ, τρεις σχεδόν φορές χαμηλότερο από το στόχο για έλλειμμα 2,630 δισ. ευρώ.
Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, «πονοκέφαλο» προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η πορεία των εσόδων και κυρίως η μείωση των εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης.
Εισπράξεις 
Η πορεία των εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους είναι δραματική με την υστέρηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ να φτάνει τα 213 εκατ. ευρώ (-8%), στους υπόλοιπους έμμεσους φόρους τα 192 εκατ. ευρώ (-33,2%), στα τέλη κυκλοφορίας τα 134 εκατ. ευρώ (-57,9%) και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων τα 28 εκατ. ευρώ (-3,9%).
Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 206 εκατ. ευρώ ή 18,7% και τους φόρους περιουσίας, κατά 122 εκατ. ευρώ ή 33,1%.
Οι υστερήσεις στις δημόσιες εισπράξεις αντισταθμίστηκαν από τα έσοδα του ΠΔΕ καθώς εισπράχθηκαν 884 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 430 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά όμως το ΠΔΕ χρησιμοποιήθηκα για μία ακόμη φορά ως μαξιλάρι ασφαλείας του προϋπολογισμού, καθώς οι δαπάνες του προγράμματος ψαλιδίστηκαν παραπάνω από 50% και διαμορφώθηκαν στα 279 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 600 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Δαπάνες 
Συγκεκριμένα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 330 εκατ. ή σε ποσοστό 3,4%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 413 εκατ. ευρώ, από 862 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 1,275 δισ. φέτος (λόγω του γεγονότος ότι οι τόκοι των ομολόγων μετά το PSI πληρώνονται κάθε Φεβρουάριο, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2013), και την αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιτυγχάνεται μείωση των συνολικών δαπανών λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης στις πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 896 εκατ. ή σε ποσοστό 10,4% .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου