Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

«Κακώς μπήκαμε στο Μνημόνιο» λένε 7 στους 10 Ελληνες


«Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας βγάλει από την κρίση, ή να σκληρύνει τη στάση της ή να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές»

52


Λάθος απόφαση θεωρούν τρεις στους τέσσερις Ελληνες την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, σύμφωνα με το οικονομικό βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, ενώ ένας στους δύο ζητά ανασχηματισμό και σχεδόν έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην τρόικα.

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων του δεύτερου οικονομικού βαρόμετρου του ΕΒΕΑ για το 2013, που διενεργείται από την εταιρεία Alco, συμπίπτει χρονικά με την «επέτειο» τριών χρόνων από την υπογραφή του Μνημονίου και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καρπωθεί πολιτικά, σε επίπεδο εντυπώσεων και προσδοκιών, τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να στρέψει τα βλέμματα μακριά από την αυξανόμενη ανεργία και την επιταχυνόμενη ύφεση.

Σύμφωνα με το οικονομικό βαρόμετρο, με συντριπτικό ποσοστό 73% οι πολίτες υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Ελλάδας να μπει στον δρόμο των Μνημονίων πριν από τρία χρόνια και να κολουθήσει τις υποδεικνυόμενες πολιτικές είναι λάθος και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Στον αντίποδα μόλις το 18% υποστηρίζει την πολιτική των Μνημονίων, ενώ το 9% δεν παίρνει θέση.

Σε ερώτηση για την επιθυμητή στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα το 56% των πολιτών υποστηρίζει ότι πρέπει να σκληρύνει τη στάση της, το 26% ζητά να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν εκλογές, ενώ το 9% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει την ίδια στάση.

Οι πολίτες παίρνουν θέση και για την ανάγκη ανασχηματισμού, με το 49% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές προσώπων στα υπουργεία που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα, και σε ποσοστό 30% στα οικονομικά υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των πολιτών για την ελληνική οικονομία σε ποσοστό 72% δηλώνουν απαισιόδοξοι ενώ αισιόδοξος για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση δηλώνει μόλις ένας στους δέκα (13%).

Το οικονομικό βαρόμετρο της Alco πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 23 έως 26 Απριλίου 2013 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1.000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου