Εκπτώσεις μέχρι και 50% στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και, μάλιστα, για τις εκκρεμείς υποθέσεις με αναδρομική ισχύ προβλέπει ο Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Το «κούρεμα» στις ποινές της Εφορίας στοχεύει στην ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου με βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων που επιβάλλονται στους παραβάτες, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι στα κρατικά ταμεία εισρέουν «ψίχουλα».
Με το νομοθετικό καθεστώς δίνεται η δυνατότητα στους παραβάτες φορολογούμενους, στους οποίους έχουν καταλογιστεί υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις για εικονικά τιμολόγια μεγάλης συνολικής αξίας και για μη έκδοση αποδείξεων εφόσον οι υποθέσεις τους δεν έχουν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό ή εφόσον δεν έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, να καταβάλλουν μειωμένα πρόστιμα μέχρι και 50%.
Με τις νέες διατάξεις τα πρόστιμα για τις τυπικές παραβάσεις είναι:
- 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή πληροφοριακής δήλωσης ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.
- Ισόποσο του φόρου για μη υποβολή δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου.
- 100 ευρώ για λοιπές παραβάσεις από μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων.
- 1.000 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση από υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.
- 2.500 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση από υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός 5 ετών, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.
Το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής διαμορφώνεται σε:
- 10% του φόρου αν το οφειλόμενο ποσό δεν καταβληθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας.
- 20% του φόρου αν ο φόρος καταβληθεί μετά την πάροδο ενός έτους από την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και μέχρι 2 χρόνια.
- 30% του φόρου στην περίπτωση που καταβληθεί μετά την πάροδο 2 ετών από την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής.
Eτσι για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείου πάνω από 5.000 ευρώ, εάν για παράδειγμα το ύψος της παράβασης είναι 10.000 ευρώ, σήμερα το πρόστιμο είναι 10.000 και με τον συμβιβασμό μειώνεται στα 5.000 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις το πρόστιμο είναι 4.000 (το 40% του ύψους της παράβασης), ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού.
Για έκδοση πλαστού φορολογικού στοιχείου, για παράδειγμα ύψους 10.00 ευρώ, ενώ σήμερα το πρόστιμο είναι 20.000 (το διπλάσιο του ποσού) και με τον συμβιβασμό μειώνεται στο μισό (10.000), με το νέο ποινολόγιο είναι 10.000 (το 100% της αξίας).
Για έκδοση ή λήψη εικονικού φορολογικού στοιχείου, για παράδειγμα ύψους 10.00 ευρώ, ενώ σήμερα το πρόστιμο είναι 20.000 ευρώ (το διπλάσιο της αξίας) και μετά τον συμβιβασμό μειώνεται στα 10.000, με τις νέες διατάξεις περιορίζεται στα 5.000, αφού η ποινή είναι ίση με το 50% της αξίας της παράβασης.
Στον εκδότη εικονικού τιμολογίου ο οποίος δεν απέδωσε ΦΠΑ, ή στον λήπτη του τιμολογίου που συμψήφισε ή έλαβε επιστροφή ΦΠΑ σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της αξίας του φόρου, το οποίο μειώνεται στο ένα τρίτο μετά τον συμβιβασμό.
Ετσι για εικονικό τιμολόγιο 30.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 20.700 ευρώ (ΦΠΑ 6.900Χ3), το οποίο με τον συμβιβασμό γίνεται 6.900. Με τις νέες διατάξεις το πρόστιμο μειώνεται στο 50% του ΦΠΑ, δηλαδή στο παράδειγμά μας είναι ίσο με 3.450 ευρώ.
Ετσι, λοιπόν, για λήψη και χρήση εικονικού τιμολογίου 100.000 ευρώ (ΦΠΑ 23.000) με τις νέες διατάξεις το πρόστιμο είναι 50.000 (το 40% της αξίας του τιμολογίου) συν 11.500 ευρω (το 50% του ΦΠΑ), δηλαδή είναι 61.500 ευρώ. Με το ισχύον ποινολόγιο ο παραβάτης θα πλήρωνε πρόστιμο 200.000 (το διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου) συν 69.000 (το τριπλάσιο του ΦΠΑ) δηλαδή 269.000 και ύστερα από συμβιβασμό 123.000 ευρώ.
Το 2012
Μειώθηκαν οι μισθοί, στα ύψη οι φόροι...
Μειώθηκαν οι μισθοί, στα ύψη οι φόροι...
Το μέσο δηλωθέν εισόδημα το 2012 μισθωτών και συνταξιούχων ανήλθε σε 14.640 ευρώ, όταν το 2011 είχαν δηλώσει 17.812 ευρώ, ενώ ο φόρος που πλήρωσε κατά μέσο όρο κάθε μισθωτός και συνταξιούχος ανήλθε σε 1.654 ευρώ έναντι 1.091 ευρώ το 2011.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ακόμα ότι:
- Σχεδόν έξι στους δέκα μισθωτούς και συνταξιούχους δήλωσαν από 6.000 έως 20.000 ευρώ. Σε 7.011 ανέρχονται οι πλούσιοι φορολογούμενοι αφού εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα έως 150 εκατ. τον χρόνο. Παρά την κρίση το 2012 δήλωσαν συνολικά 1,16 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται εισοδήματα και από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, αποκτηθέντα στο εξωτερικό και φορολογούμενα στην Ελλάδα κ.ά. Ο συνολικός φόρος που πλήρωσαν φτάνει τα 418,39 εκατ.
- Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν το 2012 περίπου 4,8 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι αφού, παρά τη μείωση κατά 18% των αποδοχών τους, ο φόρος εισοδήματος που πλήρωσαν ήταν αυξημένος κατά 52%. Στην αντίπερα όχθη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που εμφάνισαν μειωμένα εισοδήματα και κατέβαλαν μειωμένο φόρο, με έξι στους δέκα να δηλώνουν εισοδήματα έως 6.000, ευρώ δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κατακόρυφη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οφείλεται στην καταιγίδα των φόρων:
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου που ίσχυε για φορολογούμενους από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ και επιβολή φόρου 10% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και μέχρι το όριο του παλαιού αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
- Μειώσεις στα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά.
- Αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.
- Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα.
- Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος.
- Αλλαγή επί το δυσμενέστερο στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο.
Σε κινητά και ακίνητα
Κατασχέσεις-εξπρές χωρίς δικαστική απόφαση
Κατασχέσεις-εξπρές χωρίς δικαστική απόφαση
Σε κατασχέσεις και εγγραφές υποθήκης εντός 30 ημερών στην κινητή και ακίνητη περιουσία οφειλετών του Δημοσίου και φοροφυγάδων και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση θα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, σε ειδικές περιπτώσεις αίρεται έναντι της Εφορίας το ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, σε περίπτωση μη καταβολής των φορολογικών οφειλών εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης καταβολής του ποσού, το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης μπορεί να προβεί στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μετά την πάροδο της προθεσμίας των τριάντα ημερών.
Ακόμα δίνεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση όταν επίκειται κίνδυνος για την είσπραξη του αναλογούντος στον φορολογούμενο φόρου να προβαίνει χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου. Επίσης η φορολογική Αρχή μπορεί να προβαίνει στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ύστερα απο απόφαση του προέδρου του διοικητικού Πρωτοδικείου χωρίς να απαιτείται προηγούμενη κλήτευση του φορολογουμένου.
Η φορολογική διοίκηση μπορεί να ζητά πληροφορίες ή έγγραφα από λοιπά τρίτα πρόσωπα, ιδίως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, τα επιμελητήρια, τους συμβολαιογράφους, τους υποθηκοφύλακες, τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, τους οικονομικούς ή κοινωνικούς ή επαγγελματικούς φορείς ή οργανώσεις, για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης, που προκύπτει με βάση τις διασταυρώσεις των στοιχείων και την είσπραξη της φορολογικής οφειλής.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr
antonakos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου