Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Οι παγίδες και τα ψιλά γράμματα για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία σε 12 δόσεις

Μόνη διέξοδος για όσους πλέον αποκτούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι να ενταχθούν στο νέο σύστημα ρυθμίσεων. Δεν λείπουν τα «ψιλά γράμματα» και οι παγίδες στην «πάγια ρύθμιση» όπως ονομάζεται, τα οποία παρουσιάζει το money-money.gr.
Στη νέα «πάγια ρύθμιση», με την οποία δίδεται η δυνατότητα αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και σε 24 κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να υπαχθεί οποτεδήποτε κάθε οφειλέτης, για το σύνολο των χρεών του που εκκρεμούν ακόμη κι αν το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.
Η δυνατότητα ρύθμισης παρέχεται μία φορά για τα χρέη που έχουν καταστεί εν μέρει ή εν όλω ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που προκύψουν κι άλλα χρέη αργότερα, μπορούν πάντως κι αυτά να υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση.

Αυστηρές προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών τόσο για την υπαγωγή στη ρύθμιση όσο και για την διατήρηση των ευεργετημάτων της είναι, πάντως, αυστηρότατες, με συνέπεια αν κάποια στιγμή ο οφειλέτης δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να χάσει τη ρύθμιση και να κληθεί να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ανεξόφλητο εκείνη τη στιγμή υπόλοιπο των χρεών του.

Προσαύξηση 8,5%

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι οι οφειλές που ρυθμίζονται επιβαρύνονται με ετήσιο ποσοστό προσαυξήσεων 8,5%, ακόμη κι αν είναι μη ληξιπρόθεσμες.
Αναλυτικά, τα σημεία των διατάξεων για την «πάγια ρύθμιση» που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι οφειλέτες είναι τα εξής:
1) Στην πάγια ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, εφόσον δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (με αναστολή πληρωμής ή με άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).
2) Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες αλλά και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.
Για παράδειγμα, εάν μία οφειλή φόρου εισοδήματος ανέρχεται σε 900 ευρώ, έπρεπε να εξοφληθεί σε 3 δόσεις και έχει εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης ύψους 300 ευρώ, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις όχι μόνο τη δόση των 300 ευρώ που έγινε ληξιπρόθεσμη αλλά και το υπόλοιπο μη ληξιπρόθεσμο τμήμα της οφειλής, δηλαδή και τα 600 ευρώ. Μπορεί δηλαδή να ρυθμίσει σε πολλές δόσεις το σύνολο της οφειλής των 900 ευρώ.
Επίσης, ένας φορολογούμενος, ο οποίος πρέπει να πληρώσει ταυτόχρονα, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, την πρώτη δόση από τους φόρους του εκκαθαριστικού της δήλωσης εισοδήματος και από τους φόρους ακίνητης περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012 εάν αφήσει τη δόση αυτή να γίνει ληξιπρόθεσμη θα μπορεί να εντάξει στην πάγια ρύθμιση το σύνολο των οφειλών του από τους φόρους του εκκαθαριστικού και από τους ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012.
3) Υπάγονται και οι νέες οφειλές. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ στον οφειλέτη για τα χρέη του για τα οποία έχει ευθύνη καταβολής. Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.
Αν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ρυθμίσει στις 10 Σεπτεμβρίου τις οφειλές του από τον φόρο εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 και τους φόρους ακίνητης περιουσίας των ετών 2011 και 2012 σε 12 μηνιαίες δόσεις και μετά από 3 μήνες προκύψουν κι άλλες οφειλές τις οποίες δεν μπορεί να εξοφλήσει εμπρόθεσμα, τότε θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει κι αυτές τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσει μαζί με τις προηγούμενες σε δόσεις.
4) Πότε γίνονται 12 και πότε 24 δόσεις. Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία  (π.χ. τα χρέη που δεν προέρχονται από δηλώσεις υποβαλλόμενες περιοδικά, όπως τέλη κυκλοφορίας, χρέη από δάνεια και συμβάσεις, τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής) είναι δυνατό να ρυθμίζονται και σε περισσότερες από 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 24.
Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές  που μπορούν να ρυθμίζονται, άλλες έως 12 και άλλες έως 24 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται ταυτόχρονα. Δηλαδή οι πρώτες 12 δόσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις οφειλές και οι επόμενες (οι πέραν των 12) μόνο τις οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις.
5) Ελάχιστη καταβολή.Το συνολικό ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.
6) Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.
7) Προσαύξηση 8,5%. Oι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με τις οποίες επιβαρύνεται από 1-1-2013 κάθε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση δεν ανέρχονται πλέον, σε 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής αλλά σε 8,5% το χρόνο.
Το ανωτέρω ποσοστό προσαυξήσεων παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να συμπεριλάβει στη ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές επιβαρύνονται με το παραπάνω ποσοστό προσαυξήσεων υπολογιζόμενο από την ημερομηνία της αίτησης και μετά.

Εκπρόθεσμη καταβολή δόσης

8) Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί  με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση που η δόση της οποίας η καταβολή καθυστερεί για πρώτη φορά είναι η τελευταία, αυτή πρέπει να καταβληθεί προσαυξημένη κατά 15% μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου από την ημερομηνία καταβολής αυτής μήνα.
Με λίγα λόγια, εάν κάποιος είναι μονίμως "ένα μήνα πίσω" στις πληρωμές, θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% -πέραν του επιτοκίου 8,5%.

Απώλεια της ρύθμισης

9) Η ρύθμιση παύει να ισχύει, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
β) δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
δ) δεν εξοφλεί τυχόν άλλες οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) που έχουν προκύψει από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από τη Δ.Ο.Υ. στην οποία έχουν βεβαιωθεί),
ε) έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,
στ) δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία - πληροφορίες.


Πηγή: Οι παγίδες και τα ψιλά γράμματα για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία σε 12 δόσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22358/oi-pagides-kai-ta-psila-grammata-gia-tis-rythmiseis-ofeilon-stin-eforia-se-12-doseis#ixzz2eqBQ6L7x

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου