Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Κλειδώνει» o νέος φόρος ακινήτων - Συντελεστής από 2 έως 40 ευρώ για τα ακίνητα εκτός σχεδίου

 «Κλειδώνει» o νέος φόρος ακινήτων - Συντελεστής από 2 έως 40 ευρώ για τα ακίνητα εκτός σχεδίου

Συνεχείς σύσκεψεις το Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογία ακινήτων.
Στόχος συσκέψεων είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014.
Σύμφωνα με το Έθνος το ΥΠΟΙΚ καταλήγει σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από δύο ευρώ το στρέμμα. Για τα καλλιεργούμενα χωράφια ο μέσος φόρος θα είναι 4-6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φτάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.
Στόχος είναι να ειπραχθούν 945 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου.
Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Με τον νέο φόρο ακινήτων χαμένοι θα βγουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε ακριβές περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στον αντίποδα κερδισμένοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας και μεσαίας έως 2.000 με 2.250 ευρώ.
Για τα αστικά ακίνητα, μετά τις ενστάσεις της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ο νέος φόρος.
Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή μιας κλίμακας με 33 συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο σενάριο προβλέπει λιγότερα κλιμάκια 25 έως 30. Ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Σύμφωνα με το μνημόνιο τα έσοδα που πρέπει να βεβαιώνονται ετησίως ανέρχονται σε 4,15 δισ. ευρώ ώστε στα ταμεία του Δημοσίου να καταλήγει το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.
Επίσης εν όψει της άφιξης των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών κάθεται στο «τραπέζι» των συσκέψεων, προκειμένου να συνταχθεί το κείμενο, βάσει του οποίου θα διαπραγματευθούν στη συνέχεια με τους επικεφαλής της τρόικας.
Μεταξύ άλλων, συζητείται η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 και η εκτέλεση του προϋπολογισμού.


Πηγή: «Κλειδώνει» o νέος φόρος ακινήτων - Συντελεστής από 2 έως 40 ευρώ για τα ακίνητα εκτός σχεδίου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22969/kleidonei-o-neos-foros-akiniton-syntelestis-apo-2-eos-40-eyro-gia-ta-akinita-ektos#ixzz2ewNWmMhy

http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου