Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας στα «ΝΕΑ»: «Δεν μπορούμε να λέμε “κανένα μέτρο”»

Στουρνάρας στα «ΝΕΑ»: «Δεν μπορούμε να λέμε “κανένα μέτρο”»
Τα μαύρα σύννεφα ενός πακέτου μέτρων, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, σκιάζουν και πάλι το πολιτικό τοπίο. Ο Γιάννης Στουρνάρας βάζει στο τραπέζι τις πρόωρες συντάξεις παρά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ - ενώ δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι δεν μπορούμε να λέμε «κανένα μέτρο». Από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης μιλάει μόνο για ψηφισμένα μέτρα Και η τρόικα περιμένει με έναν λογαριασμό 2,5 δισ. ευρώ στο χέρι...
Λίγο-πολύ το περίμενε το οικονομικό επιτελείο ότι η τρόικα θα ζητούσε μέτρα για το 2014, αφού την έβλεπε τη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων να ανοίγει. Τα στελέχη του είχαν αρχίσει - ενόψει της άφιξής της, τον περασμένο μήνα - να προετοιμάζουν το έδαφος, ψιθυρίζοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα ευγενή Ταμεία.
Αλλά ήρθε κεραυνός με την απαίτηση για τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που δεν μπορούσαν πλέον να «κρυφτούν κάτω από το χαλί». Ο κίνδυνος πολιτικού κόστους, με ευρωεκλογές ενόψει, έγινε τεράστιος. Εκεί ήταν που σηκώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η σημαία του «όχι νέα μέτρα» και φούντωσε για άλλη μια φορά η πολεμική έναντι της τρόικας.
Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον δεν μιλούν για κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά επισημαίνουν ότι το «κλείσιμο της πόρτας» σε κάθε είδους μέτρα δεν βοηθάει τη διαπραγμάτευση.

Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Ετσι ο κ. Στουρνάρας, τουλάχιστον, προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει την ισορροπία, τονίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στα μέτρα γενικώς και σαν οριζόντια νέα μέτρα. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «ΝΕΑ», είπε: «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του "κενού" οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν. Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση». Ο κ. Στουρνάρας συμπληρώνει ότι αν πάμε στο «κανένα μέτρο» θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.
Την ίδια ώρα ο Γιάννης Βρούτσης, κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος, διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και ότι αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι τα ήδη ψηφισμένα. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας μιλούν για:
n  Τα «παλιά», δηλαδή μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ. Θα είναι νέα για τους ασφαλισμένους, αλλά ήδη διακηρυγμένα από την κυβέρνηση.
n  Τα «στοχευμένα» και ψηφισμένα, δηλαδή μείωση των κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων λόγω μείωσης των εισφορών. Εκτιμάται ότι αυτό σημαίνει μειώσεις 2% στη ΔΕΗ, 1,5% στον ΟΤΕ και 1% στις τράπεζες. Θα την πληρώσουν πολλοί συνταξιούχοι, αλλά το μέτρο δεν είναι οριζόντιο.
Αντίθετα, στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι και τα «δύσκολα», όπως η αύξηση της 35ετίας - για όσους παλαιούς εργαζομένους τη δικαιούνται - στα 40 χρόνια, στο πλαίσιο της «κατάργησης των αποκλίσεων από γενικούς κανόνες», που είπε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του την περασμένη Δευτέρα.
Το συγκεκριμένο μέτρο, όμως, υπάρχει κίνδυνος να τινάξει στον αέρα τον στόχο της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, αφού πολλοί δεν θα μπορούν πλέον να βγουν στη σύνταξη - οπότε θα απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις. Φαύλος κύκλος, δηλαδή.

Ο ΓΡΙΦΟΣ. Οποια και να είναι, τα μέτρα θα δοκιμάσουν την αντοχή της κυβερνητικής συνοχής, αφού οι δύο πλευρές μόλις συμφώνησαν, στο πλαίσιο της προγραμματικής τους συμφωνίας, στο «όχι νέα μέτρα». Αλλωστε ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει πρόσφατα ανεβάσει τους τόνους, λέγοντας ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά. Θα επαρκέσουν άραγε τα «παλιά» για να καλυφθεί η τρύπα;
Τον γρίφο των μη οριζόντιων, ούτε νέων, αλλά αποδοτικών μέτρων, που καλείται να λύσει η κυβέρνηση, συμπληρώνει η παράμετρος της τρόικας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τρόικα θέλει να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα και να φανεί ότι το πρόγραμμα πετυχαίνει. Αρα δεν θα τραβήξει την κόντρα στα άκρα. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ποτέ η τρόικα δεν έκλεισε τα μάτια στους αριθμούς και οι αριθμοί λένε ότι για να επιτευχθεί πλεόνασμα 1,5% το 2014 κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Και το 1,5% είναι δέσμευση, όπως τονίζουν στην τρόικα.
Επιπλέον, οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης έχουν κι αυτές πολιτικό ζήτημα ενόψει ευρωεκλογών. Δεν θέλουν να φανούν ότι «χαρίζονται» στους Ελληνες. Ούτε - πολύ περισσότερο - ότι θα χάσουν λεφτά διαγράφοντας χρέος. Αυτός ήταν ο λόγος που η σχεδιαζόμενη ρύθμισή του πήρε μετάθεση για μετά τις ευρωεκλογές, όπως διεμήνυσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης Τόμας Βίζερ στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας τη δυσαρέσκειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου