Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

5 εκατ. οδηγοί στην αφετηρία δίμηνης ανηφόρας 1,1 δισ. €

5 εκατ. οδηγοί στην αφετηρία δίμηνης ανηφόρας 1,1 δισ. €


Μαζεμένα έρχονται μέσα στην εβδομάδα τα φορολογικά... βάρη στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Από αύριο, όπως έχει προγραμματίσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014 αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.
Οι κάτοχοι ΙΧ θα μπορούν να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια μέσω του TAXISnet. Οπως έγινε γνωστό από τη ΓΓΔΕ, τα ειδοποιητήρια θα είναι ξεχωριστά για τους δύο φόρους. Ετσι μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα κληθούν να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό.
Δόσεις 
Επιπρόσθετα όσοι διαθέτουν ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών θα κληθούν επιπλέον να πληρώσουν τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος ξεκινά από τα 287 ευρώ και φτάνει τα 3.820 ευρώ.
5 εκατ. οδηγοί στην αφετηρία δίμηνης ανηφόρας 1,1 δισ. €
Η εξόφληση του φόρου πολυτελείας θα μπορεί να γίνει σε δύο ή τρεις μηνιαίες δόσεις. Από τα τέλη κυκλοφορίας τα έσοδα που υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε ΙΧ, πισίνες και αεροσκάφη υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα ύψους 136 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πιο αναλυτικά, η διπλή φορολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν ΙΧ αυτοκίνητο από 1.929 και μέχρι 4.700 κυβικά εκατοστά θα πρέπει να καταβάλουν στο τελευταίο δίμηνο του έτους φόρους που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν διπλά, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί σε όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες 1.929 κυβικών και άνω, παλαιότητας μέχρι 10 ετών. Υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης, που ισχύουν φέτος για τα ΙΧ με κινητήρες μέχρι 2.500 κ. εκ. και με συντελεστή 10% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για τα ΙΧ άνω των 2.500 κ. εκ. Στις πισίνες, εξωτερικές και εσωτερικές, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, ενώ για Σε αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ktsahakis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου