Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Κατάσχεση ΦΠΑ για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ

Κατάσχεση ΦΠΑ για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ

Τα πρώτα 2,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΙΚΑ στέλνει τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά την ενεργοποίηση της διασταύρωσης επιχειρήσεων που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές και την ίδια ώρα δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ.
Η διασταύρωση οφειλετών του ΙΚΑ και δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ που «έτρεξε» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανέδειξε 120 επιχειρηματίες οι οποίοι, ενώ χρωστούσαν 10 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, είχαν υποβάλει αίτημα και δικαιούνταν επιστροφής ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν θα περάσουν ποτέ από τα χέρια τους καθώς η Εφορία θα τα αποδώσει απευθείας στο ΙΚΑ και το Ιδρυμα θα συνεχίσει το «κυνηγητό» για την εξόφληση και των υπολοίπων 7,5 εκατ. ευρώ, με τα δικά του μέσα.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΑ. Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με επιστροφές ΦΠΑ προβλέπεται ήδη από τους ισχύοντες νόμους. Ομως, όπως συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία αυτή γινόταν μέχρι σήμερα με τον αραμπά. Ο επιχειρηματίας ο οποίος υπέβαλλε αίτημα επιστροφής ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, κάτι που μπορούσε να εξασφαλιστεί με την υποβολή και μόνο Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης στο ΙΚΑ, χωρίς την πληρωμή των εισφορών. Στην αντίθετη περίπτωση η Εφορία προχωρούσε σε συμψηφισμό, ο οποίος όμως γίνονταν κατά περίπτωση και με τις κλασικές χρονοβόρες διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου.
Η ιδέα των αυτόματων συμψηφισμών γεννήθηκε το καλοκαίρι. Τότε για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης συζήτησε με τη διοίκηση του  ΙΚΑ το ενδεχόμενο μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας όπου οι εφορίες θα πληρώνουν στο Ιδρυμα τις επιστροφές ΦΠΑ δικαιούχων οι οποίοι είναι παράλληλα και οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.
Το ΙΚΑ έστειλε στη ΓΓΔΕ αρχεία με τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  αντλήθηκαν τα αρχεία των δικαιούχων επιστροφών ΦΠΑ. Τα δύο αρχεία «παντρεύτηκαν» και έτσι προέκυψε ότι η Εφορία χρωστά σε 120 επιχειρηματίες 2,5 εκατ. ευρώ την ώρα που οι ίδιοι επιχειρηματίες  χρωστούν στο ΙΚΑ 10 εκατ. ευρώ.

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. Η συγκεκριμένη διασταύρωση πλέον θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προωθεί επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ και σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Θεοχάρη οι επιστροφές θα γίνονται σύντομα, σε διάστημα ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης.
Σήμερα στις εφορίες εκκρεμούν αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ελενα Λάσκαρη http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου