Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Δεν προβλέπονται αλλαγές στην προκαταβολή φόρου 80% για τις επιχειρήσεις, δεν αλλάζουν προθεσμίες και δόσειςΤου Κωστή Πλάντζου
 
Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στη φορολογία για τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν το 2014.
 
Παρά τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, στο υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πως και οι όποιες αλλαγές προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα ισχύσουν από το 2015 και μετά συγκεκριμένα:
 
-          Χρόνος υποβολής της δήλωσης: αντί για το χρονικό διάστημα από την  1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου, με τις νέες διατάξει ορίζεται ότι θα υποβάλλονται μέχρι και την 30η Απριλίου. Σε άλλο σημείο όμως ορίζεται ότι αυτό θα ισχύσει από το 2015. Ειδικά για το 2014, δηλώσεις θα υποβάλλονται μέχρι τέλος Ιουνίου.
-          Λιγότερες δόσεις φόρου εισοδήματος: το νομοσχέδιο ορίζει ότι «η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις (3) ίσες μηνιαίες δόσεις». Ωστόσο ο συντάκτης του νόμου εννοεί … διμηνιαίες, όπως ισχύει και σήμερα. Και αυτό προκύπτει από το ότι το ίδιο άρθρο νόμου ορίζει ότι η πληρωμή κάθε δόσεως θα γίνεται ανά δίμηνο. Συγκεκριμένα ορίζει ότι «η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης».
-          Προκαταβολή φόρου 80% στις επιχειρήσεις: το νομοσχέδιο ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου φτάνει στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του φόρου,  όπως ισχύει και σήμερα. Αλλάζει όμως η διατύπωση ότι η προκαταβολή προκύπτει βάσει του φόρου «που αναλογεί στο εισόδημα του διανυομένου φορολογικού έτους» και όχι «στα εισοδήματα του φορολογικού έτους που έληξε».  Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι και οι δύο διατυπώσεις εννοούν ακριβώς το ίδιο, όπως ισχύει σήμερα.
 
Μάλιστα προκύπτει πως έτσι καταργείται και η πρόβλεψη που ίσχυε ότι «το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται σε εκατό τοις εκατό (100%) ειδικά για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι από την προσεκτική μελέτη των τροποποιήσεων και αναδιατυπώσεων στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προκύπτει ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αύξησης του ποσοστού προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το οποίο παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων.
Επίσης, η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις δόσεις δεν διαφοροποιείται σε σχέση με αυτά που είχαν θεσπισθεί από τον Ιανουάριο 2013 και είχαν ενσωματωθεί στο ν. 4110/2013. Με τις κατατεθείσες τροποποιήσεις προβλέπεται ρητά ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης. Δηλαδή η καταβολή της δόσης θα γίνεται σε πέντε μήνες από την υποβολή της δήλωσης.


Πηγή: Δεν προβλέπονται αλλαγές στην προκαταβολή φόρου 80% για τις επιχειρήσεις, δεν αλλάζουν προθεσμίες και δόσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/32846/den-provlepontai-allages-stin-prokatavoli-foroy-80-gia-tis-epiheiriseis-den-allazoyn#ixzz2nKa3Xn8K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου