Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ CITIBANK ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΣΤΟ 199% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2015! Μαύρα μαντάτα από παντού


Του Μπάμπη Μιχάλη

Μαύρο κι άραχνο βλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας η Citibank κόντρα στην περιρρέουσα αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και στα εύσημα της τρόικας και των αλογομούρηδων των αγορών.

Σε έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι νέες αυξήσεις φόρων που πρόκειται να επιβληθούν στους Ελληνες πολίτες την επόμενη περίοδο, όπως και οι περικοπές των δημόσιων δαπανών θα συντελέσουν σε συνέχεια της ύφεσης στην ελληνική οικονομία τόσο το 2014 όσο και το 2015. Συγκεκριμένα, η Citi προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3,3% φέτος, κατά 1,9% το 2014 και κατά 0,5% το 2015. Βλέπει ανάπτυξη (1,1%) μόνο από το 2016, δηλαδή μετά από 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης. Επίδοση εγκληματική, που -αν μη τι άλλο- εγείρει ποινικές ευθύνες για όσους χαράζουν οικονομική πολιτική στη χώρα μας μετά το 2008.

Αποπληθωρισμός

Ο τραπεζικός κολοσσός προβλέπει ακόμη βαθιά βουτιά της οικονομίας στο τούνελ του αποπληθωρισμού για ακόμη 4 χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτιμά μείωση του πληθωρισμού κατά 0,8% φέτος, κατά 2,9% το 2014 και κατά 2,4% το 2015, εξέλιξη η οποία θα συρρικνώσει τα κέρδη επιχειρήσεων και τη διάθεσή τους για επενδύσεις και προσλήψεις. Προβλέπει ότι οι τιμές θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά από το 2018.

Εξίσου δυσοίωνες είναι όμως οι προβλέψεις της τράπεζας και για την πορεία του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ φέτος, στο 190% του ΑΕΠ το 2014 και στο εκρηκτικό 199% το 2015! Στην εκτίμησή της αυτή η Citi συνυπολογίζει μάλιστα και τη νέα μείωση του κόστους των δανείων του επίσημου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι το κούρεμα των ομολόγων που διακρατεί ο επίσημος τομέας αποτελεί πλέον μονόδρομο για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Εκτιμά όμως ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμφωνηθεί σύντομα, αφήνοντας πάντα «πισινή» για ένα κουτσουρεμένο κούρεμα το 2014, που όμως δεν θα είναι αρκετό για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σε αντίθεση με τη Citi πάντως, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική τροχιά μεταρρυθμίσεων με τεράστια δουλειά και ριζοσπαστικές αλλαγές. Ωστόσο ο Σβόμποντα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις νέες περικοπές και τους πλειστηριασμούς που απαιτεί η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο και απηύθυνε έκκληση για σταδιακή απόσυρσή της και μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία… Ζήσε, μαύρε μου, να φας το Μάη τριφύλλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου