Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Επίδομα ανεργίας και για τους ελεύθερους επαγγελματίες




Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ  www.real.g


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης την υπουργική απόφαση σχετικά με την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ- ΜΜΕ. Όπως αποκάλυψε η «Realnews», το επίδομα αρχικά θα δοθεί σε πρώτη φάση σε 10.000 ανέργους από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο (ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και το χρόνο καταβολής εισφορών) και με ελάχιστο επίδομα 360 ευρώ το μήνα για το πρώτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας προβλέπονταν στο Ν. 3986/11, επιβάλλοντας την παρακράτηση εισφοράς 10 ευρώ το μήνα από 1/1/2011. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ του επιδόματος ανεργίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 54,6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουτρουμάνης στην «Realnews», απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του επιδόματος ανεργίας θα είναι η ασφάλιση στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται τουλάχιστον 3 χρόνια, ενώ ακόμη παραμένει ανοικτό το ύψος του ετήσιου ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο την καταβολή του επιδόματος να την αναλάβουν οι διοικήσεις των αρμόδιων ασφαλιστικών ταμείων.

Όροι λήψης επιδόματος
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης οι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας έχουν ως εξής:

-Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.
-Η καταβολή εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2012. Για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2013 η καταβολή εισφοράς για τουλάχιστον δύο έτη και για όσους διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
-Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.
-Η διακοπή του επαγγέλματος στη ΔΟΥ για 3 τουλάχιστον μήνες από την 1/1/2012 και εφεξής.
-Ο δικαιούχος να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της Aσφάλισης στον Τομέα.
-Ο δικαιούχος που διακόπτει το επάγγελμα να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.
-Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
-Να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα και
-Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Πότε καταβάλλεται και πότε διακόπτεται το επίδομα
1. Το κατώτατο βοήθημα θα είναι 360 ευρώ το μήνα (όπως και το αντίστοιχο επίδομα του ΟΑΕΔ) και θα καταβάλλεται τουλάχιστον για ένα τρίμηνο. Το ποσό του επιδόματος και ο χρόνος καταβολής θα αυξάνονται, ωστόσο, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και καταβολής της εισφοράς, φτάνοντας κλιμακωτά έως τα 3.600 ευρώ και τους 12 μήνες.
2. Το βοήθημα καταβάλλεται αναδρομικά από την ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος (ή της αίτησης για τη λήψη του) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.
3. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων δικαιούται χορήγηση βοηθήματος από μία μόνο πηγή.
4. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχοληθεί ή συνταξιοδοτηθεί έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ΟΑΕΔ.

Βελτιώσεις ζητούν τα συνδικάτα 
Εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων, προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στην υπουργική απόφαση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σε επιστολή του ζητά λογιστική και διαχειριστική αυτοτέλεια για κάθε Ταμείο και να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο, ώστε να καλυφθούν όσοι έχουν πράγματι ανάγκη.

Ιστορική Διαδρομή για Δίκτυο Προστασίας Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων ΕπαγγελματιώνΜε την έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ολοκληρώνεται το τρίπτυχο για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, το οποίο είχε σχεδιαστεί πριν από έξι χρόνια από τον πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ και ατύπως σύμβουλο της ΓΣΕΒΕΕ και νυν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο. Το σχέδιο στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πρωτοποριακό στην Ευρώπη και ευδοκίμησε στην χώρα σε περίοδο κρίσης και αυστηρής οικονομικής λιτότητας, καθώς η τρόικα μέσω τον μνημονίων επέτρεψε την υλοποίηση του. Μάλιστα το 2009 ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Κώστας Λαμπρόπουλος εκπόνησε σχετική μελέτη για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία στηρίχθηκε η παροχή διετούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ( Ν.3845/10), η θεσμοθέτηση «Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Εστίας» ώστε να έχουν πρόσβαση στον κοινωνικό τουρισμό και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (Ν.3863/10), αλλά και η καταβολή επιδομάτων ανεργίας μέσω του «Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ν.3986/11)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου