Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Έκθετος φορολογικά ένας στους τέσσερις που έκαναν... εμβάσματα στο εξωτερικό

Στην αποκάλυψη ότι 1 στους 4 με εμβάσματα στο εξωτερικό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ποσά αυτά, προχώρησε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.  Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία,  έχει εντοπιστεί ένα ποσοστό περίπου 25% (περίπου 13.500 περιπτώσεις) από τη λίστα των 54.246 προσώπων με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, στο οποίο υπάρχουν αναντιστοιχίες με τις φορολογικές δηλώσεις τους. 

Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, διαβεβαίωσε τη Βουλή πως το υπουργείο θα ζητήσει από τα συγκεκριμένα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) να δικαιολογήσουν τις αναντιστοιχίες και εφόσον δεν μπορούν, θα προχωρήσει στη φορολόγησή τους. Έκανε μάλιστα λόγο για «ένα μικρό περιουσιολόγιο», το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί παρά πολύ γρήγορα, καθώς –όπως είπε– «υπάρχει αίτημα αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία» και υποσχέθηκε πως πολύ σύντομα η Βουλή θα έχει ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης.  
Όπως προκύπτει από γραπτή απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα 54.246 φυσικά και νομικά πρόσωπα με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-12 ποσά συνολικού ύψους 22.209.295.375 ευρώ! 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινού, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει πολύ συγκεκριμένα τον λόγο, το χρόνο και τον τρόπο δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων, ενώ αναφερόμενος στη διαρροή ονομάτων, τόνισε πως «όσες περισσότερες λίστες διακινούνται τόσο καλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι διάπραξης των όποιων αδικημάτων».  

                        Λ. Γαλανός http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου