Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ιδού ο ΚΩΦΑΣ (πρώην ΚΒΣ)...


Πώς σας φαίνεται ο νέος ΚΒΣ; Εγώ πάντως βρίσκω ότι έχει μερικά πράγματα ενοχλητικά αλλά τα περισσότερα στοιχεία του είναι θετικά.
 Ένα ενοχλητικό στοιχείο είναι το όνομα που προβλέπω ότι θα αποκτήσει: «ΚΩΦΑΣ» από το Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Ό,τι και να πείτε δεν είναι αρμόζον όνομα για να υποκαταστήσει το «ΚΒΣ», άσε που για κάποιο λόγο μου φέρνει στο νου τον Χατζηχρήστο και τα κοφίνια που κουβάλαγε σε όλα του τα έργα. Κάτι άλλο που δεν μου αρέσει είναι οι όροι Απλογραφικό και Διπλογραφικό σύστημα. Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για επιστημονικότερους όρους από τα βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας, είναι όμως και πολύ γενικότεροι. Προβλέπω μια θάλασσα από εγκυκλίους και αποφάσεις για να οριοθετήσουν τον τρόπο τήρησής τους. Θα μου πείτε: «σιγά, εδώ έχουν βγει ήδη όλες οι οδηγίες, για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς».
 Χμμ…. νομίζω ότι εδώ είναι η πιο μεγάλη πλάκα. Αν πάτε στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 4 (Μεταβατικές Διατάξεις) θα διαβάσετε: “Κάθε διάταξη αντίθετη στις διατάξεις των άρθρων 1-13 δεν ισχύει σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτά και παύουν να ισχύουν διοικητικά έγγραφα και εγκύκλιοι διαταγές, που αφορούν τις διατάξεις αυτές.»
 Αυτό εμένα μου λέει ότι μπροστά μας ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν. Εσάς;
 Κατά κανόνα πάντως οι αλλαγές είναι θετικές και να οι κυριότερες (τις έκλεψα από τον Απ. Αλωνιάτη και τον Γ. Κορομηλά):

· Καταργούνται οι έννοιες της ανεπάρκειας και της ανακρίβειας βιβλίων και στοιχείων που οδηγούσε σε εξωλογιστικό προσδιορισμό και κατά συνέπεια σε δυσβάστακτα φορολογικά βάρη.

· Καταργείται η θεώρηση (τρύπημα) των βιβλίων.

· Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών φυσικό πρόσωπο, που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, αθροιστικά ή διαζευκτικά.

· Καταργείται η θεώρηση των στοιχείων (τιμολόγια, ΑΠΥ κ.λπ.) με εξαίρεση:
 - Το χειρόγραφο Δελτίο Αποστολής το οποίο παραμένει θεωρημένο μέχρι 31.12.2013.
 - Τις χειρόγραφες ΑΠΥ προς ιδιώτες οι οποίες παραμένουν θεωρημένες μέχρι 31.12.2012.

· Καθιερώνεται η υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου από όσους τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (διπλογραφικά), με στόχο την διευκόλυνση του ελέγχου.

· Συνδέεται ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων με την προθεσμία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος.

· Ορίζεται υποχρέωση παροχής ασφαλών πληροφοριών από 1.1.2013 έως 31.12.2013 για τις συναλλαγές εκμεταλλευτών χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίων, κλινικών ή θεραπευτηρίων, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρων στάθμευσης, ιατρών και οδοντιάτρων:

- Είτε σε θεωρημένο βιβλίο (πρόσθετο).

- Είτε με φορολογικούς μηχανισμούς.

· Δίνεται η δυνατότητα διαφύλαξης εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων, σε μικροφίλμ ή σε ηλεκτρονική μορφή μετά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του ΦΠΑ ή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

· Δεν εκτυπώνονται τα αθεώρητα βιβλία εφόσον τα δεδομένα μπορούν να δοθούν (εκτυπωθούν) όταν ζητηθούν από τον έλεγχο.

· Καταργείται η υποβολή ορισμένων καταστάσεων διότι δεν εξυπηρετούσαν τον φορολογικό έλεγχο:

- Η κατάσταση με τους γιατρούς, που περιέχει το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών.

- Η κατάσταση με τους υπόχρεους αποθέτες, που περιέχει το βιβλίο αποθήκευσης.

- Η κατάσταση με τους αντισυμβαλλόμενους του υπόχρεου σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου.

- Το ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων από αυτόν που τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας.

· Το βάρος απόδειξης συναλλαγής έχει ο εκδότης και ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου. Η επιβεβαίωση των στοιχείων των συναλλασσομένων μπορεί να γίνεται και από βάση δεδομένων ή αρχείο, που είναι διαθέσιμα από την ΓΓΠΣ χωρίς να ισχύει το φορολογικό απόρρητο.

· Ενιαίο ποσό συναλλαγών 3.000 ευρώ για το οποίο απαιτείται η εξόφληση μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή για συναλλαγές είτε μεταξύ εμπόρων είτε μεταξύ ιδιωτών και εμπόρων.

· Υποχρέωση αναγραφής του ΑΦΜ στα εκδιδόμενα, από τα πιστωτικά ιδρύματα, παραστατικά εισπράξεων και πληρωμών τοις μετρητοίς, ποσού άνω των 12.000 ευρώ, καθώς και στην εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού.

Χ. Τσοχαντάρης 

Από το  Editorial του περιοδικού λογιστική prosvasis : τεύχος 345

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου