Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ Συναγερμός για την πορεία των εσόδων




Της Μαρίας Βουργάνα   http://www.imerisia.gr


Έντονο πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η πτώση των εσόδων που συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία ήταν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει τεθεί και συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα η «μαύρη τρύπα» υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ.
Παρά τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται από το «μέτωπο» των εσόδων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα περιοριστούν οι αποκλίσεις του Φεβρουαρίου καθώς μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα από τους φόρους ακινήτων και εισοδήματος.
«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του έτους. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για την δυνητική λήψη μέτρων, είναι με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά», δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημ. Αναγνωστάκη. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα τακτικά έσοδα προβλέπεται φέτος να είναι περίπου 3 δισ. λιγότερα από πέρσι, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων που έχουν ληφθεί. «Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στο ΦΠΑ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».
Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τους έμμεσους φόρους και κυρίως τις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης. Την ίδια ώρα «φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους λόγω οικονομικής στενότητας.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ότι «σε κάθε περίπτωση, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας τόσο στις πολιτικές, όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς».
[Εως 30 Ιουνίου για το Ε9]
Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) του έτους 2013 που αφορά στις μεταβολές που έγιναν μέσα στο 2012. Εκτός από τις μεταβολές του 2012 (αγορά, πώληση, μεταβίβαση ακινήτου) οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν στοιχεία των ακινήτων που είχαν δηλώσει τα προηγούμενα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου