Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ Με 36 «όχι» και 19 αποχές απορρίφθηκε το σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων



Με 36 «όχι» και 19 αποχές απορρίφθηκε το σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων
Ιστορική απόφαση από την κυπριακή Βουλή, αποτελεί η απόρριψη του σχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων. Με 36 κατά, κανένα υπέρ και 19 αποχές η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής απέρριψε κατηγορηματικά το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας βουλευτής δεν ψήφισε υπέρ του σχεδίου, δείχνοντας την ομοψυχία του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, παρά τις επιμέρους διαφωνίες.
Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους ενώ είναι εντυπωσιακό ότι το κυβερνητικό ΔΗΣΥ, το κόμμα του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, απείχε από την ψηφοφορία.
Τώρα τα πάντα βρίσκονται στον αέρα και ανοίγει νέος κύκλος διπραγματεύσεων με τις τράπεζες κλειστές καθώς εκφράζονται φόβοι πως αν ανοίξουν θα υπάρξει μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων.
Η κυπριακή κυβέρνηση, πλέον, καλείται να βρει έναν τρόπο ώστε να εξοικομηθούν τα απαιτούμενα 5,8 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, όπου του εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ενώ ο Γ. Στουρνάρας έξω από τη Βουλή σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Ποιος είπε ότι θα πτωχεύσει η Κύπρος;»
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου