Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Φορολογικές δηλώσεις 2013 - Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές


Το ότι φέτος το Υπουργείο έχει αποτύχει πλήρως στην υποβολή των δηλώσεων δεν χρειάζεται να το γράψουμε, το βλέπετε, το ζείτε όλοι και πάνω απ’ όλους οι λογιστές που προσπαθούν να στείλουν τις φορολογικές δηλώσεις και τις άλλες υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και δεν μπορούν.
Η κατάσταση είναι τραγική σε ό,τι αφορά την υποβολή των δηλωτικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά όχι μόνο. Π.χ.: Με τον Ν.4110/23.1.2013, νομοθετήθηκαν οι νέοι συντελεστές απόσβεσης των άυλων και υλικών παγίων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Στον Ν.4141/5.4.2013, επήλθε η πρώτη τροποποίηση των συντελεστών αυτών και σχεδόν ένα μήνα μετά, με τον Ν.4152/9.5.2013 επήλθε και νέα τροποποίησή τους. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛΤΕ, αναμόρφωση οργανισμού του ΝΣΚ και άλλες διατάξεις φορολογίας εισοδήματος», είδαμε με έκπληξη ότι περιέχονται διατάξεις με θέματα αποσβέσεων, που τροποποιούν τις ήδη τροποποιηθείσες διατάξεις. ΕΛΕΟΣ πλέον. Κάποιοι στο Υπουργείο παίζουν όχι μόνο με τις αποσβέσεις αλλά και με τα νεύρα μας.
Καθ’ οδόν για την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου, σε κάθε σχεδόν νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, υπάρχει τουλάχιστον ένα φορολογικό άρθρο κάπου θαμμένο σε μια γωνιά. Τροποποιήσεις διατάξεων ή νέες διατάξεις για τη φορολογία, την είσπραξη των εσόδων, τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων, διατάξεις που κανείς δεν τις παίρνει είδηση αν δεν κάνουν «μπαμ» στον Τύπο. Όλα αυτά χωρίς καμιά ενημέρωση των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ενημερώνουν οι λογιστές και οι φορολογούμενοι τις ΔΟΥ.
Το πρόβλημα δεν σταματά μόνο εκεί. Έχουν υλοποιηθεί -μέσω του TAXIS- αποφάσεις της Διοίκησης, προφανώς, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κοινοποιηθεί ούτε στις υπηρεσίες ούτε στους φορολογούμενους με κάποια απόφαση Υπουργού, εγκύκλιο διαταγή ή με κάποιο άλλο έγγραφο. Για παράδειγμα, το TAXIS κατά την υποβολή των δηλώσεων σου βγάζει μήνυμα να προσκομίσεις τα δικαιολογητικά στις ΔΟΥ για έλεγχο, αλλά αυτές δεν τα παραλαμβάνουν γιατί δεν έχουν τέτοια εντολή από την αρμόδια Διεύθυνση.
Αυτό συμβαίνει γιατί η προσκόμιση στη ΔΟΥ στοιχείων για έλεγχο δεν γίνεται μόνο για τους φορολογούμενους που έχουν πάνω από 1.500 ευρώ επιστροφή, αλλά για όλους τους φορολογούμενους με επιστροφή, αλλά και φορολογούμενους που δεν έχουν επιστροφή και είναι μηδενικοί ή πρέπει να πληρώσουν φόρο.
Έχει αλλάξει κάτι από πέρυσι; Θα σας γελάσω και δεν θα το ήθελα, αλλά από δημοσιογραφικές πληροφορίες και από τον κ. Θεοχάρη, γενικό γραμματέα εσόδων, μάθαμε ότι πλέον οι έλεγχοι στο TAXIS γίνονται με κάποια κριτήρια κινδύνου, που όμως εμείς δεν τα μάθαμε ποτέ, δεν υπήρχαν σε καμία απόφαση κ.λπ.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε υπέρ των διασταυρώσεων και των συνεχών ελέγχων, μη ανεχόμενοι κάποιοι να δηλώνουν και το τελευταίο ευρώ και κάποιοι «έξυπνοι» να  πίσω από τα παραθυράκια του νόμου, αλλά ως επαγγελματίες, που ουσιαστικά είμαστε άμισθοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, και ως Έλληνες φορολογούμενοι, θέλουμε -για να μην πω απαιτούμε- να γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.
Χιλιάδες λογιστές - φοροτεχνικοί και εκατομμύρια φορολογούμενοι προσπαθούν να στείλουν φορολογικές δηλώσεις χωρίς να μπορούν, όχι μόνο γιατί δεν έχουν όλα τα χαρτιά που χρειάζονται, αλλά και γιατί εκεί κάτω στο Μοσχάτο κάποιοι παίζουν με το σύστημα.
Την περασμένη Πέμπτη για παράδειγμα, ξαφνικά αποφάσισαν να ενσωματώσουν κάποιους υποπίνακες για περισσότερους ελέγχους στο Έντυπο Ε3. Αποτέλεσμα πρώτο, ακόμη να μην μπορούμε να στείλουμε δηλώσεις. Δεύτερον, να δοθεί μια ακόμη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των Ο.Ε., Ε.Ε. και αστικών εταιρειών.
Και τα προβλήματα συνεχίζονται… Ουσιαστικά οι δηλώσεις στέλνονται στα τυφλά, μιας και αρκετές αλλαγές δεν έχουν γίνει γνωστές στους φορολογούμενους. Έχουμε ήδη αναφέρει για την «Επιχειρηματική Αμοιβή» που θα πρέπει να αναγραφεί, πέρα από τους Κωδικούς 405 και 406 του Πίνακα 4 περ. Γ και στους Κωδικούς 655-656 «Καθαρό εισόδημα που δεν υπήρχε την 01-01-2013», επειδή το οικονομικό έτος 2013 είναι η τελευταία φορά που οι Ο.Ε., Ε.Ε. και κοινωνίες κληρονομικού δικαίου με ανήλικο θα φορολογηθούν με αυτό τον τρόπο (το 50% των κερδών σαν επιχειρηματική αμοιβή στα μέλη και το υπόλοιπο 50% φόρος στην εταιρεία), οπότε το συγκεκριμένο ποσό δεν θα υπάρχει το επόμενο οικονομικό έτος.
Πόσες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστές, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να κινδυνεύουν να υποβάλουν ανακριβή δήλωση, με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τους φορολογούμενους;
Απ. Αλωνιάτης  http://www.prosvasis.com/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου