Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Με τις τιμές του 2007 θα φορολογηθούν τα ακίνητα

Καταγράφονται αδικίες στην αγορά, καθώς σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Εκάλη, το Παλαιό Ψυχικό, η Βούλα και η Κηφισιά, οι φόροι υπολογίζονται με τιμές υψηλότερες των πραγματικών.
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου http://www.kathimerini.gr/
 

Με τις τιμές που θεσπίστηκαν το 2007 θα συνεχίσουν να φορολογούνται τα ακίνητα ανά τη χώρα, μετά τη νέα αναβολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, η οποία έλαβε και επίσημο χαρακτήρα προ ολίγων ημερών, μέσω σχετικής παραγράφου στο αναθεωρημένο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να παρουσιάσει έως το τέλος του έτους, μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Βάσει αυτού, το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε μεταθέτει την ισχύ των νέων τιμών για τον Ιανουάριο του 2016, όταν και αυτές θα πρέπει να έχουν εξομοιωθεί με τις ισχύουσες εμπορικές τιμές.
Η εξέλιξη αυτή δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τους φορείς της αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο οι εμπορικές τιμές υποχωρούν, με αποτέλεσμα να διευρύνεται συνεχώς η λίστα των περιοχών όπου οι πραγματικές αξίες είναι χαμηλότερες των αντικειμενικών. Εκ των πραγμάτων, αυτό ευνοεί το οικονομικό επιτελείο που προσδοκά σε είσπραξη τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων το 2014. Φέτος, το σχετικό ποσό (τουλάχιστον αυτό που θα βεβαιωθεί) θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, καθώς τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει η αποστολή ειδοποιητηρίων για την αναδρομική καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011, 2012 και 2013, μαζί βέβαια και με την πρώτη δόση για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, το τελευταίο, κατ’ απαίτηση της τρόικας, θα εισπραχθεί φέτος σε λιγότερες δόσεις, ώστε τα έσοδα να περιληφθούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές, ήδη καταγράφονται αδικίες στην αγορά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, οι φόροι που αναλογούν στα νοικοκυριά υπολογίζονται με τιμές υψηλότερες των πραγματικών. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο έντονο στις ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως η Βουλιαγμένη, η Εκάλη, το Παλαιό Ψυχικό, η Βούλα και η Κηφισιά. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται και σε πιο προσιτές συνοικίες, όπως για παράδειγμα στο Παλαιό Φάληρο, την Καλλιθέα, το Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, τον Πειραιά, το Μαρούσι, τη Γλυφάδα και το Μοσχάτο.
Αλλωστε, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να μειώνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 11,5%. Εφόσον ο ρυθμός της υποχώρησης διατηρηθεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, είναι προφανές ότι θα πολλαπλασιαστούν οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές θα είναι υψηλότερες των πραγματικών τιμών. Ηδη, περιοχές, όπως τα Μελίσσια, η Παιανία, ο Βύρωνας, ο Γέρακας και το Γαλάτσι βρίσκονται στο μεταίχμιο, με τις αντικειμενικές τιμές να είναι οριακά υψηλότερες των εμπορικών, ενώ ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου, ενδεχομένως ήδη να βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα.
Στον αντίποδα, η καθυστέρηση αυτή ευνοεί σημαντικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις φθηνές περιοχές, όπου κατά κανόνα συγκεντρώνονται άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων. Σε συνοικίες, όπως το Πέραμα, το Ιλιον, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν σήμερα να υπολείπονται των εμπορικών τιμών σε ποσοστά που κυμαίνονται από 15% έως 35%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν, οι αναπροσαρμογές των τιμών ζώνης δεν αυξάνονταν σημαντικά σε αυτές τις περιοχές για λόγους κοινωνικούς. Εφόσον λοιπόν, οι εμπορικές αξίες συνεχίσουν να μειώνονται την επόμενη διετία, είναι πολύ πιθανό, να έχει ολοκληρωθεί η εξομοίωσή τους με τις αντικειμενικές μέχρι τις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για αύξηση των τιμών ζώνης, επομένως για πρόσθετη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Από την πλευρά τους, πάντως, όλοι οι θεσμικοί φορείς της αγοράς ακινήτων, σε κοινή τους τοποθέτηση, ζήτησαν πρόσφατα τη μείωση των αντικειμενικών τιμών στις περιοχές εκείνες όπου δεν υπάρχουν πλέον αγοραπωλησίες κι επομένως δεν είναι εφικτή η εκτίμηση των εμπορικών τιμών. Επίσης, ζητούν να ισχύσει μειωτικός συντελεστής για τα ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, αλλά και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας, που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς σήμερα.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου