Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Κίτρινη κάρτα» από την Task Force


Στην έκθεσή της επισημαίνεται μεν πρόοδος, αλλά και υστέρηση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανεργία και η ρευστότητα.
Της Ευγενίας Τζώρτζη http://www.kathimerini.gr/

Η υψηλή ανεργία και η απουσία ρευστότητας στην αγορά, έτσι ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανάπτυξη, είναι τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα σταθεροποιηθεί το 2014 και θα επανέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης». Ωστόσο, παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους Ελληνες πολίτες, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πέμπτης έκθεσης δραστηριοτήτων της ομάδας δράσης, στην οποία επισημαίνεται η πρόοδος, αλλά και η υστέρηση σε μια σειρά κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας.
«Η πιστωτική ασφυξία εντοπίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια, το οποίο επιμένει παρά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με συνέπεια η διοχέτευση ρευστότητας να συνεχίζει να υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς», επισήμανε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης. Το πρόβλημα ρευστότητας διογκώνεται λόγω των υψηλών επιτοκίων, των υψηλών εμπράγματων εξασφαλίσεων και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, εμπόδια για τα οποία η ομάδα δράσης επεξεργάζεται λύσεις και προτείνει εργαλεία. Μεταξύ αυτών, το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, που θα χρηματοδοτηθεί και από πόρους του ΕΣΠΑ, και η δυνατότητα μικροχρηματοδοτήσεων εκτός τραπεζικού συστήματος, θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταλήξει το προσεχές διάστημα.
Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως επέμεινε στην ανάγκη αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία, αν και δεν είναι αντίστοιχα ενός σχεδίου Μάρσαλ, όπως σχολίασε, αποτελούν σημαντική πηγή επενδύσεων, στηρίζοντας την οικονομία και δημιουργώντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. «Η ανεργία αποτελεί το πιο βαρύ φορτίο για την Ελλάδα», υπογράμμισε, διαπιστώνοντας παράλληλα αδύναμη χρήση των πόρων από το υπουργείο Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στο 67,5%, η επίδοσή μας σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με συνέπεια η Ελλάδα να κατατάσσεται στη 16η θέση και ο αντίστοιχος ρυθμός απορρόφησης να περιορίζεται στο 56,7%.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σημείωσε η ίδια πηγή και στο πλαίσιο της βοήθειας που έχει αναλάβει να παράσχει η ομάδα δράσης, θα εξετάσει τους τομείς από τους οποίους μπορεί να προέλθει, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της αγροτικής οικονομίας κ.λπ. Στην έκθεση, γίνεται λόγος για ουσιαστική πρόοδο σε μια σειρά τομέων, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση, η αναμόρφωση της υγείας, η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και σημαντική υστέρηση στον κρίσιμο τομέα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της διευκόλυνσης των εξαγωγών, με τον εκσυγχρονισμό των σχετικών διαδικασιών.
Οι εξήντα υπάλληλοι της ομάδας δράσης, με επικεφαλής τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, εργάζονται, συντρέχοντας την ελληνική διοίκηση σε δώδεκα τομείς, καλύπτοντας όλα τα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η συνέχιση της παρουσίας τους στην Ελλάδα θα κριθεί από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου