Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ασφαλιστικές εισφορές σε ενιαία δήλωση










Του Τζώρτζη Ρούσσου http://www.efsyn.gr/

Σαφάρι ελέγχων, πλειστηριασμών και κατασχέσεων εις βάρος όσων χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα αναμένεται από τις αρχές του 2014, όταν και θα έχει τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που χθες κατατέθηκε προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Βρούτσης θεσμοθετεί μόνον εισπρακτικά μέτρα και απάλειψε από το νομοσχέδιο οτιδήποτε είχε να κάνει με διαρθρωτικές αλλαγές ή θετικές για τους ασφαλισμένους διατάξεις (όπως την αύξηση από 80% στο 95% της προσωρινής σύνταξης). Από τη θέση σε ισχύ του νομοσχεδίου καθιερώνεται ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας. Ετσι από 1η.12.2013 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΙΚΑ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ θα δηλώνονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κατατίθεται από τους εργοδότες στο ΙΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο και πάλι μέσω της ΑΠΔ, οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ βοήθημα μαζί με τις εισφορές για κύρια σύνταξη. Ενα ακόμη μέτρο που στοχεύει στον εντοπισμό των «κακών» επιχειρήσεων είναι η επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) και στον εργοδότη, που αν και προέβη σε δήλωση του εργαζομένου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δεν συμπεριέλαβε τον εργαζόμενο στην αντίστοιχη ΑΠΔ. Ο επιθετικός προσδιορισμός «ενιαίο» χαρακτηρίζει την επόμενη ομάδα ρυθμίσεων. Ετσι καθορίζεται:

● ενιαίο ποσοστό εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ετσι, και ανεξάρτητα από το πότε έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση, δηλαδή οι παλιοί (μέχρι την 31η.12.1993) ή νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1η.1.1993), από την 1η.12.2013 καθορίζονται ενιαία ποσοστά εισφορών (3% εργοδότης + 3% ασφαλισμένος). Αυτά τα ποσοστά θα υπολογίζονται μέχρι 31.12.2015 επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31η.10.2011.

● ενιαία ποσοστά εισφοράς και ενιαία βάση υπολογισμού θεσμοθετούνται και για όλους τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι ο κ. Βρούτσης αφήνει για το… αχανές μέλλον τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που είχε όλως προσχηματικώς στείλει στη δημόσια διαβούλευση. Αναλυτικότερα απάλειψε:

● τη βελτίωση όρων συνταξιοδότησης αγροτών.

● τη ρύθμιση τραπεζικών επιδοτούμενων δανείων πρώην ΟΕΚ.

● την αύξηση της προσωρινής σύνταξης από το 80% στο 95%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου